Vijesti / Novosti

SDA Zenica priredila veliki iftar za članove i simpatizere

Objavljeno: 23.04.2022. u 22:16

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Zenica priredio je veliki iftar za članove i simpatizere stranke, među kojima su bili i potpredsjednici SDA BiH Adil Osmanović i Refik Lendo, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, osnivači stranke, te nosioci funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti .

U ime domaćina, dobrodošlicu postačima poželio je predsjednik GO SDA Zenica prof.dr. Nezir Pivić, rekavši da je snaga svake zajednice u bliskoj povezanosti njenih članova.

Naglasio je važnost zajedništva Bošnjaka, kao preduslova za opstanak države BiH, na što je uvijek ukazivao i prvi predsjednik Predsjedništva BiH i SDA BiH, rahmetli Alija Izetbegović.

"Naše jedinstvo je ključno za našu državu, našu privredu, naš prosperitet i za naše buduće generacije. Kao što smo se, hvala Allahu, večeras okupili ovdje, tako se moramo sutra okupiti zajedno i odlučno odbraniti našu državu Bosnu i Hercegovine, naš narod, našu vjeru i našu zemlju. Jer, mi druge nemamo", rekao je prof.dr. Pivić.

Istakao je i historijsku ulogu Stranke demokratske akcije u odbrani BiH, ali i poslijeratnoj izgradnji i jačanju institucija države, kao i odbrani od kontinuiranih napada iz Srbije i Hrvatske.

Potpredsjednik Osmanović zahvalio se gradskoj i kantonalnoj organizaciji SDA što su kroz institucije, a posebno Vladu Zeničko-dobojskog kantona, pružale snažnu podršku povratku Bošnjaka na područje Teslića i Doboja.

Rekao je da SDA danas vodi tešku političku borbu oko dva izrazito važna pitanja, Izbornog zakona i državne imovine.

"Prednost politike SDA je što je naša politika jednostavna, otvorena i prihvatljiva za sve građane. I naš rahmetli predsjednika Alija Izetbegović je govorio da se samo kroz borbu za svakog bh. građanima, možemo izboriti i za prava Bošnjaka. SDA je pozdravila svaku presudu Evropskog suda za ljudska prava, iako se samo jedna bavila pravima Bošnjaka u RS-u, jer je naša politika da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom i svi se osjećati svoji na svome. Istovremeno, ne prestaju inicijative da se preotme imovina BiH i da vlasnici budu entiteti, iako je presuda Ustavnog suda jasna - država je titular svoje imovine. Na nama, našim predstavnicima i parlamentu je samo da potvrdimo ono što jeste", rekao je Osmanović.

Predsjednik KO SDA Miralem Galijašević također je pozvao na zajedništvo, rekavši da je SDA u Zeničko-dobojskom kantonu najjača stranačka organizacija i bastion SDA BiH, te garant stabilnosti i razvoja ovog dijela BiH.