Otkrivanje biste Nikoli Koljeviću u Banjoj Luci predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti entiteta RS.

Nikola Koljević je po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim.

Posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika. Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH.

Veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Ovo je novi prst u oko OHR-u i PIC-u. Krajnje je vrijeme da OHR realizira svoja obećanja u suočavanju sa negatorima genocida i glorifikatorima ratnih zločinaca u BiH koji ugrožavaju mir i uspostavljanje međunacionalnog povjerenja u BiH.