SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao „Dana RS“, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta.

RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona.

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao „Dan RS“, politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost  kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid.

To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Obilježavanjem 9. januara kao „Dana RS“, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239.Krivičnog zakona BiH.

Krajnje je vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje.