Posljednja osoba koja bi trebala govoriti o „nezavisnom pravosuđu“, političkim pritiscima i aferama je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Jer, da dio pravosuđa nije pod političkim pritiscima, već bi bila otvorena istraga o pranju novca u kojem su učestvovali SDP i firme bliske HDZ-u. Zbog te afere traju hapšenja u Hrvatskoj, a Nikšić pokušava da sakrije činjenicu da je SDP upleten u nju preko firmi iz Širokog Brijega i Zagreba.

Nikšić hvali Tužilaštvo jer nisu ovorili istragu ni o nezakonitostima tokom izbora u KO SDP Sarajevo, o čemu su javno svjedočili neki od aktera. 

Zahvalnost Nikšića prema Tužilaštvu svakako je velika i zbog toga što su sve dosadašnje istrage u aferama u kojima su akteri bili visoki funkcioneri SDP-a ili sklonjene u ladicu ili obustavljane.

Valjda Nikšić misli da je javnost zaboravila aferu sa podjelom traktora iz donacije u vrijeme njegovog premijerskog mandata, zbog koje je hapšen njegov savjetnik, ali ne i on sam. Ili da je zaboravljena afera „Reket“ zbog koje nikada niko nije odgovarao i niz drugih afera, poput „krađe asfalta“.

Za razliku od SDP-a, SDA nikada nije imala problem da se svaka nezakonitost istraži a odgovorni kazne, kao što nije imala problem da iz svojih redova isključi osobe koje se dovode u vezu sa korupcijom. Zašto to SDP nikada nije uradio?

Ono čemu se SDA protivi su selektivne, politički motivirane istrage koje se provode isključivo na teritoriji na kojoj su Bošnjaci većina ili koje su isključivo usmjerene prema Bošnjacima.

Ako pravosuđe želi da bude kredibilno i ima povjerenje javnosti, onda neka se istraže svi i svako. U tome će imati našu podršku.