Stranka demokratske akcije osuđuje čestitku koju je povodom neustavnog 9. januara predsjednici entiteta RS uputio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. 
 
Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda.
 
Nadalje, činjenica da je Krivokapić čestitku uputio tajno ukazuje na podmuklost njegovog pristupa, kao i na licemjerstvo Krivokapića koji je uvjeravao sve da neće narušavati odnose u regionu, vraćajući na mala vrata zločinačke politike iz 90-ih koje simbolizira 9. januar.

 

S obzirom na netransparentnost čestitke, pozivamo i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića.  U svakom slučaju, odluka premijera Crne Gore da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, i da time potkopava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini,  ne može proći bez štetnih posljedice po odnose između dvije zemlje.