Umjesto što neutemeljeno optužuju SDA za političke ucjene i svu odgovornost za neformiranje vlasti pokušavaju prebaciti na bošnjačke predstavnike u vlasti, čelnici HDZ moraju vlastitim biračima i kompletnoj bh. javnosti konačno i konkretno odgovoriti  na dva pitanja.

Prvo pitanje glasi: da li pristaju na uslov SNSD, odnosno za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH bez slanja ANP-a?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda su dužni pojasniti stav iz vlastitog saopćenja, odnosno kakva je  to po HDZ-u „vjerodostojna perspektiva integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO savez“? Je li riječ samo o deklarativnoj podršci integraciji u NATO, bez konkretnih koraka? Jer, kako bi integracija BiH u NATO bila nastavljena ako bi za predsjedavajućeg Vijeća ministara bio imenovan neko ko odbija provoditi Zakone i ranije donesene odluke i zaključke Predsjedništva BiH usvojene općim konsenzusom svih strana u BiH?

Drugo pitanje koje traži konkretan odgovor je: da li se stav HDZ-a da “ničim ne treba uslovljavati formiranje vlasti” odnosi i  na sam HDZ, odnosno na formiranje Vlade Federacije BiH?

Ukoliko je odgovor pozitivan, onda ih pozivamo da nakon 10 mjeseci deblokiraju proceduru koja će bez ikakvih uslovljavanja dovesti do brzog izbora rukovodstva Federacije BiH i uspostave Vlade BiH.