Bio je to posljednji od osam centralnih skupova koje je SDA upriličila u Unsko-sanskom kantonu u sklopu kampanje pred Opće izbore 2018

U prisutstvu više od tri hiljade Cazinjana ispred Tržnog centra Ljiljan u Cazinu sinoć je održan Centralni skup Stranke demokratske akcije. Bio je to posljednji od osam centralnih skupova koje je SDA upriličila u Unsko-sanskom kantonu u sklopu kampanje pred Opće izbore 2018.

Riječi dobrodošlice je prisutnima uputio predsjednik Gradskog odbora SDA Cazin i nosilac liste za Skupštinu USK Almin Handanagić. On je govorio o brojnim projektima realizovanim na području grada sa viših nivoa vlasti.

– Mi smo u Cazin donijeli više od šest miliona KM projekata. S druge strane, gradonačelnik nije bio u stanju ispuniti ništa od onog o čemu je pričao u predizbornim kampanjama. Do sada smo mi trebali imati stadion, a imamo prazne bare. Trebali smo imati zatvoren bazen, islamski centar i onu famoznu industrijsku zonu Ratkovac gdje je trebalo biti zaposleno preko hiljadu Cazinjana. Iza ovih predizbornih obećanja ostale su samo makete i prezentacije – kazao je Handanagić.

Handanagić se osvrnuo i na nekoliko laži koje A-SDA uporno iznosi na račun SDA. Prema njemu, posebno je licemjeran pokušaj da se Vladu Huseina Rošića zove autonomaškom jer “svi znamo na čijim krilima Ogrešević vlada u ovom gradu”.

Kandidat za Parlament FBiH Esad Bašagić je u svom izlaganju rekao da je iz Cazina prije deset godina krenuo opasan virus pravljenja političkih autonomija. “Danas se slične stvari događaju svuda tamo gdje žive Bošnjaci. U Zenici imamo Kasumovića, u Sarajevu Konakovića, u Tuzli Kukića”, istakao je, te dodao da sve te lokalne stranke svoje kampanje baziraju na tome da ne valja SDA i Sarajevo. “Mi im poručujemo valja i SDA i Sarajevo. Ako pobjeđuje SDA, pobjeđuje i BiH”, rekao je Bašagić.

Premijer USK i kandidat za Federalni parlament Husein Rošić, odgovorio je na prozivke koje mu je na jučer održanom skupu koalicije A-SDA-Pomak uputio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. “Mnogi su mi zamjerili što se nisam osvrtao na kampanju omalovažanja koju protiv nas vode dvije godine. Odgovarao sam da nemam vremena da se tim zamaram jer radim. No, ja ću sutra naći vremena i pozvat ću Šuhreta Fazlića da mu dam par savjeta kako se radi jer on zna samo da sjedi i plače. Objasnit ću mu par stvari pa možda će konačno završiti Boračku zgradu za koju je Vlada USK uplatila 600 hiljada KM a u koji naši borci ne mogu useliti zbog nesposobnosti gradonačelnika”, naglasio je.

Prema Rošiću, loše rukovođen je Bihać, ali i Cazin.

– Nije sve u kružnom toku. Prošetajte malo šire da vidite kako narod živi – poručio je gradskim vlastima, dok je najbolji argument zašto takozvani nezavisni načelnici ne bi trebali dobiti priliku da formiraju vlast na kantonu, po njemu, Vlada Hamdije Lipovače.

– Pomak su formirali Rifet Hozanović i Hamdija Lipovača. Oni su već vodili ovaj kanton i iza sebe su ostavili samo dugove – izjavio je Rošić.

Na mandat koalicije SDP-A-SDA osvrnuo se i nosilac liste za Parlament FBiH Asim Kamber.

– Mi smatramo da su sve općine ravnopravne. A kad su Rifet Hozanović i Hamdija Lipovača vodili ovaj kanton onda je Sanski Most dobijao nula maraka – rekao je.

On je govorio i o “planetarnoj laži” o koaliciji SDA sa Fikretom Abdićem.

-Pa da mi koaliramo za Fikretom Abdićem onda iza mene ne bi bilo Hamdije Abdića Tigra i naših boraca. Mi nikad nećemo koalirati sa njima – poručio je Kamber.

Kamber je uputio i nekoliko poruka šefu izbornog štaba koalicije A-SDA-Pomak, Rifetu Hozanoviću, koji je skup pratio iz kafića smještenog u TC Ljiljan.

– Rifet mi se kleo da neće nikad sa SDP-om, a danas podržava Denisa Bećirevića. Moramo se zahvaliti svim simpatizerima A-SDA koji će zbog toga glasati za našeg Šefika Džaferovića. Neki od njih su mi upravo tokom ovog skupa prišli i to priznali – otkrio je Kamber.

Šemsudin Dedić, nosilac liste za Parlament BiH, sumirao je tok kampanje.

– SDA je sve vrijeme nastojala da govori o urađenom, ali i o planovima za budućnost. Mi znamo da vlast nije nikakva privilegija, već velika obaveza prema građanima. Prije četiri godine mi smo na sebe ovu obavezu preuzeli. Danas imamo konkretne rezultate našeg rada za razliku od načelnika koji su prije dvije godine dobili mandat zahvaljujući određenim obećanjima. Danas obećanja ostaju neispunjena, a oni su krenuli u kampanju za kantonalnu skupštinu i već mjesecima ne rade posao za koji su plaćeni – rekao je.

Dedić je još jednom izrazio uvjerenje da će 7. oktobra Krajišnici dati povjerenje kadrovima SDA, a među njima i kandidatu ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, saopćeno je iz SDA Cazin.