Poštovani,

Ovom prilikom želim da uputim snažno protest na odnos aktulene vlasti u RS i njeni institucija, a razlog je proslava 1. marta Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

1. mart je kao praznik uveden na državnu razinu što je potvrdio i Ustavni Sud Bosne i Hercegovine te smatramo da je neopravdano da ga zabranjujete svojim nekim aktima jer samim tim kršite zakon ove države voljeli je ili ne voljeli.

Još strašnija činjenica da predstavnike politike u Bosanskoj Dubici potpredsjednika  Skupštine g. Jasmina Spahića, Bosanskom Novom Senada Bratića, Mehmeda Alića, Selima Ekića i ostalim mjestima koji obilježavaju 1. mart kao Dan nezavisnosti naše domovine, istim stavljate metu na čelo i njihove porodice, i tako stvarate kod ljudi uznemirenost i strah te opravdanu zabrinutost povratnika za svoju ličnu i imovinsku sigurnost.

Žalosna je činjenica da lokalne vlasti povećavaju cjene usluga, vode, struje, komunalija itd koji jednako udara na sve građane, a te grupacije koje prijete ili protestuju protiv obilježavanja sjećanja na 1. mart tad šute mada su i same pogođenje istim i žive u uslovima nedostojno čovjeka.

Pozivamo Mup Republike Srpske i Tužilaštvo da poduzme osnovne radnje protiv neformalnih grupa, javnih istupa neodgovornih pojedinaca pa i neki koji institucionalno podržavaju iste skupine za raspirivaaje mržnje prema svemu što je vezano za Bosnu i Hercegovinu i njezino ime te prema svojim vlastitim sugrađanima.

Isto tako pozivam izabrane predstavnike u lokalnim skupštinama, Narodnoj skupštini,

Podpredsjednika RS da svojom šutnjom i nečinjenjem na ove izazove daju prećutnu saglasnost kako pojedincima tako institucijama da rade ove protivzakonite radnje, a sve u svrhu nekih vremena koji su dugo iza nas.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK REGIONALNOG ODBORA SDA BOSANSKA KRAJINA - PRIJEDOR
Bešić Nedžad