Potpredsjednica  Federacije Bosne i Hercegovine Melika MAHMUTBEGOVIĆ najoštrije osuđuje nedavno održane manifestaciju obilježavanja i veličanja takozvane „Herceg-Bosne“, kao i, tim povodom izrečene izjave zastupnika Sabora Republike Hrvatske i predsjednika Glavnog vijeća udruženja građana Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, Bože LJUBIĆA, te odlučno odbacuje pokušaje falsificiranja istine o nedavnoj prošlosti.

Tvrdnje Bože Ljubića o tzv. „Herceg-Bosni“ kao navodnom putokazu, te da spomenuta paradržava i dalje živi, najobičnija su provokacija i nastavak nastojanja da se iz susjedne Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu prenese nemir.

Pokušaj reafirmiranja tzv. „Herceg-Bosne“ na način kako je to prije par dana urađeno u Mostaru može biti isključivo relikt mračne prošlosti, te pokušaj da se jednom projektu, čiji su najznačajniji akteri pravosnažno osuđeni za „udruženi zločinački poduhvat“ pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), daju novi značaj i vrijednost.

Zar je moguće da politički predstavnici dijela hrvatskog naroda, koji sebe smatraju „promicateljima  europskih vrijednosti i kuture“ propagiranjem i veličanjem jedne ovakve tvorevine kao sto je tzv. „Herceg- Bosna“, smatraju putokazem za ustavna rješenja u Bosni i Hercegovini?

Stvarna istina o tzv. „Herceg-Bosni“ jesu logori Heliodrom i mučilište Mašinski fakultet, nedaleko od mjesta gdje su Ljubić i ostali položili cvijeće, kao i Dretelj, Gabela, Koštana bolnica, Ljubuški i druga stratišta, gdje su ljudi mučeni i ubijani samo zato što su nosili drugačije ime i prezime.

Takozvana „Herceg-Bosna“ na svojoj savjesti nosi i urbicid, rušenje 80 džamija i drugih spomenika kulture, uključujući i Stari most, čemu je sa zgražanjem svjedočio cijeli demokratski svijet.

Jesu li vrijednosti o kojima Ljubić govori teror nad stanovnicima Gornjeg Vakufa, istočne obale Mostara, Ahmića, Stupnog Dola, okupacija Prozora, zločini u Sovićima kod Jablanice, u Vrbanji kod Bugojna, silovanja, užasna maltretiranja itd.?

Zato pokušaj reaktueliziranja političkog projekta „Herceg-Bosne“ u novim okolnostima može biti samo izraz širenja mržnje i ponovnog huškanja.

Je li to smjer kojim Ljubić, Dragan Čović i ostali iz HNS-a žele povesti čestiti hrvatski puk?

„Herceg-Bosna“ je vojnički poražena, suočena sa međunarodnim sankcijama i osudama cijelog svijeta, te je kao takva kapitulirala. Čelnici te tvorevine su pred Međunarodnim sudom Ujedinjenih naroda pravomoćno osuđeni na 111 godina zatvora.

To je historijska činjenica i jedina istina koju Ljubić i ostali trebaju prenijeti mlađim generacijama, umjesto što među njima šire mržnju i stvaraju loše ozračje na ovim prostorima.

To je zasigurno i nedvojbeno politika i put koji će najviše štete nanijeti tom istom narodu iza kojeg se kriju ovi predstavnici i koji suprotno svim vrijednostima, praksama i normama društveno-političkog predstavljanja u civiliziranom svijetu pokušavaju etnički segregirati i getoizirati bosanskohercegovačke narode.

Hrvatski narod je, kao i bošnjački, najvećim svojim dijelom opredijeljen za stvaranje zajedništva, mirnog života i koegzistencije na prostorima gdje se stoljećima tako živjelo.

Opredijeljeni za dijalog, za stvaranje boljih uvjeta zajedničkog života, pozivamo predstavnike HDZ-a, HNS-a i druge koji predstavljaju hrvatski narod, da se distanciraju od retrogradnih politika koje nikome nisu donijele dobro, pa ni bh. Hrvatima.

Neka naša zajednička misija bude poziv mudrih bosanskih fratara na mir i dobro, te okupljanje oko “zajedničke riječi” za trajni mir i prosperitet na prostorima Bosne i Hercegovine.