Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da nedavna posebna sjednica Narodne skupštine RS i s tim u vezi izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika unose dodatni nemir u povratničku zajednicu, ali i među sve dobronamjerne građane ove zemlje.

- On to koristi jednim dijelom za stabilizaciju neke političke scene na području entiteta Republika Srpska kako bi podijelio snage koje su za njega ili su protiv njega i za neke svoje dnevne potrebe. S druge strane su vrlo opasne najave koje on pokazuje i one su upozoravajuće, izazivaju i trebaju izazvati, prije svega, reakciju međunarodne zajednice, OHR-a i onih koji su zaduženi da štite mir u ovoj zemlji – kazao je Ramić za Fenu, komentirajući Dodikove izjave na posebnoj sjednici NSRS o visokom predstavniku.

Naravno, dodao je Ramić, građani uvijek trebaju biti oprezni, ali također trebaju nastaviti da obavljaju svoje redovne aktivnosti. Kada je riječ o povratnicima, da pokušaju stabilizirati svoje imanje i unaprijediti kvalitet života na području gdje žive i Ministarstvo će im u tome uvijek rado pomoći.

- Nadam se da će ono što radi Dodik, a pokazuju to trendovi, doživjeti neuspjeh, jer svaka posebna sjednica njemu donosi manje glasova i podrške. Ova njegova nova predstava je zaista za njegove potrebe, ali ona očigledno više ne nailazi na podršku opozicije i to ohrabruje, tako da se nadam da će ta politika, koja je poražena u Banjoj Luci, biti poražena širom entiteta RS i da će se prilike u BiH stabilizirati – dodao je Ramić.  

Kada je riječ o aktuelnim projektima i sredstvima, Ramić je rekao da ove godine imaju budžet otprilike na nivou prošlogodišnjeg, te da se nada da neće biti problema u vezi sa prilivom sredstava u federalni budžet.

-  Planirali smo izgradnju određenih stambenih objekata i infrastrukturnih projekata, obnove poljoprivrednih gazdinstava i projekte zapošljavanja i podrške mladima. Radi se o setu projekata za koje se nadam da će obuhvatiti širi sloj stanovništva, prije svega povratnika u entitetu RS, kao i da će biti prilike da ih realiziramo i da će se uskoro stabilizirati situacija sa pandemijom – naveo je Ramić.

 

FENA