Pristanak „Trojke“ na zahtjeve SNSD-a i HDZ-a o izgradnji novih gasovoda Istočna i Južna interkonekcija, i to na način koji odgovara ovim strankama, je prepuštanje monopola Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću nad regulisanjem dotoka i cijene gasa građanima Bosne i Hercegovine, naročito u onim sredinama koje su najveći potrošači i u kojima su Bošnjaci dominantna većina.

Pristanak na realizaciju projekata kroz entitetska i kantonalna preduzeća predstavlja i potpunu degradaciju države Bosne i Hercegovine i kršenje njenih međunarodnih obaveza. To bi također značilo da će, uz ovisnost o Rusiji, BiH biti ovisna i o volji SNSD-a i HDZ-a.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je danas ponovo kapitulirao pred Dodikovim zahtjevima, ima pravo da sebe, svoju stranku i partnere ponižava stalnim ustupcima i odlascima na noge predsjedniku entiteta RS, ali nema pravo da stavlja energetsku stabilnost države Bosne i Hercegovine u ruke šefova SNSD-a i HDZ-a.

Izgradnja gasovoda „Nova istočna interkonekcija“, bez usvajanja zakona o gasu BiH i formiranja državnog regulatora, bi u praksi značila da će dotok i cijene gasa do krajnjih potrošača u FBiH kontrolisati isključivo entitetski regulator pod Dodikovom kontrolom, a da će povrat investicije kroz uvećanu transportnu tarifu plaćati Bošnjaci u FBiH. 

Realizacija tog projekta, uz pristanak na zahtjeve HDZ-a da projekat „Južne plinske interkonekcije“ realizuje preduzeće Zapadnohercegovačkog kantona, a ne BH Gas, daju Dodiku i Čoviću mogućnost da ucjenjuju Bošnjake kontrolisanjem dotoka gasa i određivanjem njegove cijene.

Očigledno je da su i zvaničnici „Trojke“ svjesni pogubnosti pristajanja na SNSD-ove i HDZ-ove zahtjeve, s obzirom da su tražili odgodu glasanja o ovim projektima do formiranja Vlade FBiH kako im opravdani gnjev javnosti ne bi poremetio planove.