Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsad Zaimović, kao počasni gost, učestvovao je u radu 9. Konferencije predsjednika  parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u Budimpešti,  koju svako dvije godine organizira Narodna skupština Mađarske. Tema ovogodišnje konferencije bila je politika proširenja Evropske unije (EU).

Konferenciju je otvorio predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover (László Kövér) i premijer Viktor Orban (Orbán). Ovom prilikom domaćini sastanka ocijenili su politiku proširenja kao jednu od najuspješnijih politika EU te naglasili značaj dijeljenja zajedničkih vrijednosti. Predsjednik Kover je također ponovio spremnost Mađarske da pruži podršku i pomoć BiH na njenom putu ka EU.

Predsjedavajući Zaimović je u svom obraćanju naglasio značaj i prednosti proširenja EU koje podrazumijevaju ne samo veću stabilnost u Evropi u smislu sigurnosti, prosperiteta i trgovinske razmjene već i ukupnog napretka cijelog regiona. Također, Zaimović je istaknuo da Evropa i evropski put ostaje opredjeljenje i cilj naše zemlje, te se zahvalio Narodnoj skupštini Mađarske na svestranoj prijateljskoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija te zamolio za nastavak podrške našim nastojanjima da se BiH pridruži evropskoj porodici zemalja članica čemu već dugi niz godina težimo.

U radu Konferencije učestvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i predsjednici regionalnih parlamenata Albanije, Crne Gore, Češke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije i Vojvodine.

Tokom Konferencije prezentirani su i izvještaji zemalja članica Višegradske grupe koju je premijer Orban ocijenio kao najuspješniju političku evropsku formaciju u EU. Na sastanku je usvojena i Budimpeštanska izjava o proširenju EU kojom predsjednici parlamenata naglašavaju važnost proširenja EU i zalaganje za pristup pružanja mogućnosti svakoj državi regije da napreduje, na osnovu vlastitih zasluga, s krajnjim ciljem da postane članica Evropske unije. Predsjednici parlamenata su također pozvali predsjednika Narodne skupštine Mađarske da Izjavu proslijedi predsjedniku Evropskog vijeća, trenutnom predsjedništvu Vijeća EU, predsjednicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, kao i svim predsjednicima državnih parlamenata država članica EU.

Na marginama konferencije, predsjedavajući Zaimović je održao i bilateralni sastanak sa voditeljem Twinning projekta u BiH dr. Zoltanom Horvathom na kojem je iskazana apsolutna podrška projektu i nastavku implemenatcije projektnih ciljeva.