Kandidati Gradskog odbora SDA Tuzla večeras su se predstavili građanima na predizbornom skupu koji je održan u naselju Batva.

Predsjednik Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević, kandidat za Parlament FBiH na rednom broju 8, je istakao u svom obraćanju da je SDA politički projekat koji je u svakom segmentu uspravio Bošnjake, stranka koja je uvijek bila uz svoj narod i kad je trebalo izglasati nezavisnost, braniti domovinu od agresije, uspostaviti  mir, obnoviti porušenu zemlju, a posebno u svakom momentu kada treba braniti njenu suverenost, cjelovitost i njenu slobodu.

“ Nalazimo se u Batvi, mjesnoj zajednici istinskih patriota kao što su bili Dino Hasić i Almir Beća i svih 45 šehida i poginulih boraca ARBiH. Naša je trajna obaveza – briga o šehidskim porodicama, rvi i demobilisanim borcima i mi ćemo nastaviti sa rješavanjem njihovih zahtjeva jer da nije bilo njih na čelu sa našim vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Naš grad Tuzla je srce BiH i grad istinskih patriota koji se bore protiv podjele BiH na tri dijela. Tuzla je i glavni grad Tuzlanskog kantona i mi želimo da ona bude ljepša, uređenija i sa mnogo više radnih mjesta, da imamo naše predstavnike u Skupštini TK i u parlamentima Federacije i države BiH i ovo je prilika da kroz strukturu najjače političke partije u BiH, Stranke demokratske akcije, izborimo mjesta i za naše predstavnike. Glavna razlika između SDA i drugih uglavnom privatnih političkih projekata je u tome što mi ovaj grad i ovaj kanton vidimo kao sastavni dio BiH i želimo da ga povežemo sa drugima. Politike koje su pokrenule agresiju na našu zemlju devedesetih godina još nisu digle ruke od Bosne i Hercegovine. Trebat će nam puno političke mudrosti i našeg jedinstva da zaustavimo i nadvladamo takve politike i da sačuvamo stabilnost u Bosni i Hercegovini. Zato nam u parlamentima i na čelu ove države i bošnjačkog naroda ne trebaju nikakvi eksperimenti, nikakvi populisti i nikakvi privatni projekti čiji su motivi jako sumnjivi. Treba nam ozbiljna i odgovorna politika, ljudi koji znaju voditi političke procese i koji će to raditi u interesu države. Takve ljude ima samo jedna stranka – SDA. Takvi su naši kandidati iz GO SDA Tuzla i takav je naš Šefik Džaferović i ja se nadam da će uz Božiju pomoć upravo ovi ljudi  biti u parlamentima i u Predsjedništvu  BiH. 07. oktobra očekujemo da na izbore izađete u punom broju, da glasate za sve naše tuzlanske kandidate i za našeg kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića. SDA –  snaga naroda ! ” – poručio je Bukvarević.

Kandidatkinja za Skupštinu TK na rednom broju 2 , magistar medicinskih nauka, Zumra Begić kazala je da će se ukoliko bude izabrana zalagati za sprovođenje reforme u zdravstvu s ciljem: manjih redova čekanja,  ažuriranja esencijalne liste, regulisanja rada u javnom i privatnom sektoru,  poboljšanja  plaća i uslova rada uposlenika,  a sve kako bi  korisnici usluga i uposlenici bili zadovoljni partneri u zdravstvenom sistemu . „ Prvi korak  koji će učiniti SDA u TK u sprovođenju zdravstvene reforme jeste izgradnja Urgentnog centra, u krugu Kliničkog centra u Tuzli „  –  istakla je Zumra Begić.

Srđan Mićanović, dipl. inženjer tehnologije, kandidat za Skupštinu TK na rednom broju 15, koji je obnašao funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva kao i ministra kulture sporta i mladih u Vladi TK koju je predvodila SDA, osvrnuo se na rezultate rada u svom mandatu. “Uz nesebičnu pomoć cjelokupne Vlade TK koju je SDA predvodila, kao ministar industrije, rudarstva i energetike sam radio na rješavanju dugogodišnjih problema u TK, a neki od efekata našeg zajedničkog rada su : u Fabrici obuće Aida smo uspjeli prije uvođenja stečaja omogućiti uvezivanje radnog staža za svih 316 tadašnjih radnika. Danas se na mjestu FO Aida nalazi kompanija Intral BH koja zapošljava preko 300 radnika i preuzeli su sve radike FO Aida koji su htjeli preći u Intral BH. ;  U TTU smo uz pomoć Vlade FBiH, EP BiH i Rudnika Banovići uspjeli da za manje od godinu dana pokrenemo proizvodnju. Nova firma TTU Energetik je preuzela preko 80 starih radnika TTU-a i uposlila još novih 40-ak radnika ; Nakon dugog niza godina negativnog poslovanja, finansijski smo konsolidirali Rudnik soli i doveli ga u pozitivno poslovanje. Danas 130 rudara ima sigurnu platu što nije bio slučaj ranije. ; Aktivno sam učestvovao u rješavanju problema i pokretanja zaustavljene proizvodnje Tuzla „Kvarca“ gdje smo spasili 60 radnih mjesta. ; Pokrenuli smo zajedno sa KHK sudske postupke prema GSHL-u, suvlasniku GIKIL-a, a u vezi utvrđivanja vlasničkog udjela KHK unutar GIKIL-a. GSHL već dugi niz godina bespravno upravlja GIKIL-om kao većinski vlasnik ; Predložio sam i vodio projekat koji je prvi put na području TK subvencionirao dio kamatne stope za sva Privredna društva u realnom sektoru. Osigurano je 25,1 miliona KM po najnižoj kamatnoj stopi (1,2% za korisnike) preko komercijalne banke (koja je odabrana Javnim pozivom) u čemu je Vlada TK učestvovala sa subvencijom od 3%(1,1mil.KM) i to za ona Privredna društva koja nemaju dugova prema državnim fondovima, a koja će investirati i otvoriti nova radna mjesta direktno u realnom sektoru. ; Pokrenuo sam izradu Strategije razvoja sporta na području TK na koju se čeka već dugi niz godina “ – naveo je kandidat Srđan Mićanović i poručio biračima da glasaju za sve kandidate GO SDA Tuzla kao i za Šefika Džaferovića .

Salko Zildžić, dipl.prof.sporta, kandidat za Parlament FBiH na rednom broju 3, poručio je biračima da je potrebno da svi snažno podrže SDA i njene dobre i iskrene kandidate.

“ SDA je jedina dovoljno snažna i kapacitirana da provede reforme i svoju izbornu platformu stabilnosti-integracije i razvoja na svu žalost osovine Dodik-Čović. Samo SDA ima dovoljno snage i znanja o čemu svjedoći mandat iza nas i ima hrabrosti da pokrene procese čišćenja Stranke od političkih oligarha koji nastoje da privatiziraju državu. SDA i njen kandidat za člana Predsjedništva gospodin Šefik Džaferović nikad nisu izdali BiH i uvijek su dio rješenja, a ne problema. Gospodin Džaferović je na bedemima ove zemlje već jako dugo, čovjek za koga predsjednik Izetbegović kaže da ne treba savjetnike jer o funkcioniranju države odveć sve zna “ – ističe Zildžić.

Građanima se obratili i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Zijad Džafić,doktor ekonomskih nauka (4) ; kandidati za Parlament FBiH Alma Fejzić,diplomirani pravnik (6), Amila Bećirović, specijalista porodične medicine, ljekar savjetnik u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK (11) ; kandidati za Skupštinu TK Emir Razić, saobraćajni tehničar (22), Sadika Prohić, bachelor pedagogije-psihologije (23), Beriz Sakić, bachelor ekonomije i bachelor saobraćaja (32), Lejla Kaplan, diplomirani pravnik (36) i Sanita Bajramović, profesor razredne nastave (38).

Prije početka skupa kandidati GO SDA Tuzla su položili cvijeće pred spomen obilježjem šehidima i poginulim borcima u naselju Batva.

Naredni skup GO SDA Tuzla će se održati u petak 21. septembra na stadionu Telex u Mjesnoj zajednici Centar, sa početkom u 18h, navodi se u saopćenju GO SDA Tuzla.

Nezavisni.ba