SDA pozdravlja odluku vlasti SAD da na „crnu listu“ uvrste predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i ministra u Vladi RS Alena Šeranića.
 
Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog sekretara Antony Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH.
 
Ohrabruje da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a.
 
Sankcionisanje ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog promoviranja secesionističkih aktivnosti entiteta RS, kroz vođenje procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka je svim ljudima iz Dodikovog okruženja da bi zajedno s njim mogli završiti na „crnim listama“ zapadnih zemalja.

 

Nakon sankcija Šeraniću, vjerovatno će mnogi od njih postati svjesni da se upravo njihovi potpisi - a ne Dodikovi - nalaze na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, što bi svakako trebalo da bude sankcionisano i od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.