SDA pozdravlja usvajanje izvještaja o Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), kojeg je predlozio izvjestilac za BiH Paolo Rangel. 
 
Veoma je značajan dio izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavnih institucija, okarakterisani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodnoj zajednici u cjelini, da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji.
 
Posebno bitnim smatramo poziv političkim akterima u Bosni i Hercegovini da odlučnije krenu u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.
 
Izvještaj AFETA  je u punoj saglasnosti Sporazumon iz Brisela, kojeg su 12. juna prihvatili Predsjedništvo BiH i predsjednici većine parlamentarnih stranaka PS BIH. Sporazum iz Brisela i izvještaj AFET-a jasna su poruka nove odlučnosti Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu.

 

SDA se zahvaljuje predstavnicima videćih grupacija u Evropskom parlamentu: EPP, Zeleni, SD i Renew Europe, te poziva sve politički aktere u našoj zemlji da prepoznaju i iskoriste priliku za dobijanje kandidatskog statusa i ubrzanje evropskog puta koja se ukazala Bosni i Hercegovini.