Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je pismo podrške predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasmini Curić, a u povodu složene epidemiološke situacije u Novom Pazaru i Sandžaku izazvane pandemijom koronavirusa.

 

 „U povodu vrlo zabrinjavajućih epidemiološko-zdravstvenih informacija koje nam ovih dana pristižu iz bratskog Novog Pazara i Sandžaka, želim Vam uputiti riječi podrške i saosjećanja uz istovremenu molbu da me, bez ikakvog oklijevanja, kontaktirate ukoliko Vam ja, u mom ličnom i kapacitetu potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, mogu biti od pomoći.

Slike i krajnje oprečne informacije koje nam stižu su vrlo uznemirujuće i deprimirajuće, a naročito kada se u obzir uzme i vrlo složena društveno-politička situacija i odnos Beograda i srpske politike prema Sandžaku. Sve to dodatno pojačava naše strepnje i zabrinutost, ali i još više učvršćuje našu povezanost i spoznaju da se radi o jednom biću, o jednom narodu i našoj neraskidivoj vezi! Kao što svako drvo ima stablo i krošnju, tako je satkano i naše zajedničko drvo, od Bosne i Hercegovine i Sandžaka!

Svjedoci ste da je zvanični Beograd odbio pomoć naših univerzitetskih centara i ljekara koji su se bez razmišljanja stavili na raspolaganje i izrazili spremnost da krenu put Novog Pazara, kako bi pomogli našoj braći i sestrama – očekivana reakcija i odgovor Beograda, ali i znak da se ti centri i te politike pribojavaju tog našeg osjećaja povezanosti koji će se još više učvrstiti i postajati prepoznatljiviji!

Izdržite, znajte da NISTE i nikada neće biti SAMI, kao i što veza između Bosne i Hercegovine i Sandžaka NIKADA neće biti ugašena niti prekinuta!“