Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora procesuirati odgovornost aktuelnog premijera entiteta RS Radovana Viškovića zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 pred Sudom BiH da mu je Radovan Višković, kao pomoćnik komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji RS, 1996. nudio novac za premještanje zarobljenih Bošnjaka u julu 1995., a kasnije i masovnih grobnica sa tijelima ubijenih tokom genocida u Srebrenici, poručio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije i šef Kluba zastupnika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović.

- Ovi zapanjujući navodi svjedoka, inače pripadnika Milićke brigade VRS-a, na najozbiljniji mogući način ukazuju da je premijer entiteta RS tokom rata učestvovao u genocidu, te da takva osoba ne može obnašati bilo koju funkciju u državi sve dok pravosuđe ne ispita ove navode - kaže Osmanović.

Po njegovim riječima, potpuno je nemoguće normalno raditi na stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini, kada iz SNSD-a, isključivo radi sijanja mržnje i podrivanja mira, svakodnevno na dnevni red stavljaju teme poput otvorenog glorificiranja presuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, ili imenuju na najviše funkcije ličnosti poput Viškovića za koje dakle postoje dokazi da su učestvovali u događajima u i oko Srebrenice 1995.

- Dvadeset i pet godina od Dejtona definitivno je vrijeme da se zločinci uklone iz struktura vlasti u RS te da budu procesuirani, kako bi bio moguć napredak i stabilnost bh. društva - zaključio je Osmanović.

FENA