Najavom Milorada Dodika da će nastaviti sa negiranjem genocida se predsjednik SNSD-a nameće za prvu osobu koja će biti sankcionisana novim Zakonom o zabrani negiranja genocida, odnosno izmijenjenim Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kojim su propisane sankcije za takvu retoriku, poručio je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako kaže, tim odnosom Dodik neće nanijeti štetu preživjelim žrtvama genocida već isključivo sebi, s obzirom da ovaj put Tužilaštvo BiH neće moći nastaviti ignorisati njegovo protivustavno i nezakonito djelovanje.

- Ukoliko je spreman da podredi svoj komoditet za interese srpskog naroda, što je poručio tokom današnjeg obraćanja, i ako zaista voli narod kojem pripada, što je također tvrdio, Dodik će prestati sa stigmatiziranjem cijelog naroda nametanjem kolektivne odgovornosti za genocid i sa negiranjem činjenice koju su utvrdili najrelevantniji međunarodni sudovi - kaže Osmanović.

Kako navodi, pokušajem uvlačenja svih Srba u institucijama Bosne i Hercegovine i cijelog srpskog naroda u blato svoje destruktivne politike Dodik pokazuje upravo suprotno, da mu je lični komoditet važniji od interesa naroda kojem pripada.

- Inzkova odluka je usmjerena isključivo protiv onih koji svoju politiku grade na negiranju genocida i koji time nanose štetu svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine - zaključio je Osmanović.

FENA