- Ja uopšte ne vjerujem u te najave, jer Dodik je dao toliko izjava... Ako samo i letimično napravite analizu, vidjet ćete da ni 20 posto njegovih obećanja nije ispunjeno. Sklon je davanju velikih obećanja od kojih na kraju nema ništa - kaže Osmanović u razgovoru za Vijesti.ba.

Nakon što je najavio eventualni bojkot izbora, Dodik se, podsjeća Osmanović, odmah osvrnuo i na to kako bi se u skladu s tim ponašala opozicija.

- Kod nas nema procenta izlaznosti građana da bi rezultati izbora bili važeći. Prema tome, i bez Dodika i bez SNSD-a izbori se mogu održati i u BiH i u entitetu RS. Može u entitetu RS biti izlaznost 45-48 posto, a naravno da će vlast konstituisati oni koji dobiju podršku građana koji izađu i glasaju - rekao je Osmanović.

Dodikov i SNSD-ov bojkot bi, smatra naš sagovornik, predstavljao predaju vlasti opoziciji i prije samih izbora.
Osim najave bojkota, Dodik je zaprijetio i onemogućavanjem održavanja izbora 2022. u RS-u. Osmanović kaže da bi to bilo protuustavno i protuzakonito djelovanje.

- To bi bilo direktno kršenje Ustava BiH, Daytonskog mirovnog sporazuma i jednostavno je neprihvatljivo. Postoji Centralna izborna komisija (CIK) koja je imenovana u skladu sa zakonom i svi moraju poštovati njene i odluke drugih državnih institucija - govori Osmanović.

Pita se ko će zabraniti održavanje izbora? Jer, Dodik to, jasan je Osmanović, ne može.

- Da li on misli na to da će to policija zabraniti? Ne znam na koji način se može zabraniti, ali sam siguran da je to običan pucanj u prazno i još jedna od brojnih velikih izjava Milorada Dodika koje on sam neće realizovati - poručuje Osmanović.

Na kraju se kratko osvrnuo i na konstantne Dodikove i napade lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na aktuelni saziv CIK-a BiH.

- Očigledno je da su oni nad starim sazivom CIK-a imali potpunu kontrolu i, da su se oni pitali, ne bi bilo ništa od poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici. Bili su potpuno komotni i davali političke smjernice starom CIK-u, pa su sada očigledno zbunjeni kada CIK radi odgovorno i profesionalno - zaključuje Osmanović u razgovoru za Vijesti.ba.

Vijesti.ba