Ovo je za Faktor istakao Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu bh. Parlamenta, koji je predlagač dopuna Zakona o javnim nabavkama i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Podsjetimo, dopune ova dva zakona jednoglasno su usvojene u Zastupničkom domu prošle sedmice, ali su odbijene u Domu naroda 2. marta jer su protiv glasali delegati koji dolaze iz SNSD-a pa nije bilo potrebne entitetske većine. Dopune zakona upućene su na naknadno usaglašavanje. To se nije moglo uraditi odmah jer na sjednici nije bio Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider HDZ-a BiH.

Koji SNSD sjedi u Zastupničkom domu

Osmanović je naglasio da bi usvajanje dopuna zakona dovelo do relaksiranije situacije i bilo ohrabrenje veledrogerijama i ostalim u tom lancu da slobodno ulaze u nabavke vakcina protiv koronavirusa, bez bojazni da bi se mogli susresti s eventualnim prijavama, da li su prekršili zakon...

- Vidjelo se na sjednici Doma naroda da je čudna situacija jer su u Zastupničkom domu izmjene zakona jednoglasno usvojene. Te izmjene smo usaglašavali s klubovima zastupnika. Ne mogu da vjerujem da je u Domu naroda naišlo na odbacivanje kao da u Zastupničkom domu sjede zastupnici nekih drugih stranaka, a ne SNSD-a. Želi se dodatno usložniti situacija, da se oteža Federaciji BiH – kazao je Osmanović.

Cilj predloženih dopuna je, naveo je Osmanović, bio da se omogući da i vlade entiteta, kantona, Brčko Distrikta direktno stupaju u kontakt s proizvođačima, što bi olakšalo nabavku vakcina, koje su prijeko potrebne.

- To su uradile države u okruženju i šire. Pristupili su izmjenama legislative. Aktuelni Zakon o javnim nabavkama nije mogao predvidjeti ovu pandemiju, koja se dešava jednom u sto godina. Ovo je bilo nepotrebno politikanstvo SNSD-a. Nije mi jasno šta im to smeta – dodao je Osmanović.

On se nada da će u narednih nekoliko dana doći do usaglašavanja i ističe da se sve može vrlo brzo završiti, ali da dotad ostaje situacija kakva je sada. A situacija je da BiH čeka vakcine preko COVAX mehanizma, i koje trebaju stići do kraja maja. Istovremeno, epidemiološka slika se pogoršava.

Podsjetimo, na sjednici Doma naroda 2. marta delegati iz SNSD-a su tvrdili da nema potrebe za bilo kakvim dopunama zakona, nasuprot tvrdnjama ostalih delegata da su one neophodne kako bi se moglo krenuti u direktnu nabavku vakcina, mimo COVAX-a. Na trećoj strani, delegati iz HDZ-a BiH su naveli da nema potrebe za zakonskim promjenama, ali da će podržati ako će to doprinijeti da stvari profunkcioniraju.

Šta kažu iz Agencije za lijekove

Upravo zbog ovakvih suprotnih stavova poslali smo upit i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i Agenciji za javne nabavke BiH da li su dopune dva zakona potrebne.

- Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima pruža sva potrebna rješenja za direktnu nabavku vakcina mimo COVAX mehanizma. Izmjene Zakona nisu potrebne za rješavanje predmetnog pitanja – odgovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Odgovor iz Agencije za javne nabavke BiH još čekamo.

Osmanović je pak naglasio da su na predloženim dopunama zakona radili pravnici, eksperti, koji su iz dosadašnjeg iskustva procijenili da su zakonske izmjene neophodne.

- Ovo dosad bilo je iz, opravdane ili neopravdane, bojazni da bi oni koji krenu u nabavku mogli da se susretnu s prijavama. Dopune zakona relaksiraju – dodao je Osmanović.

Složio se da su po postojećem zakonu nabavljeni i respiratori, nakon čega su podignute i potvrđene optužnice.

- Može se tumačiti i ovako i onako – napomenuo je Osmanović.

FAKTOR