- Na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara OIC-a, večeras je u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasno je usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini. U ovom vrlo važnom dokumentu, 57 članica OIC-a potvrđuje podršku očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica, kao i njen multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter - navodi Turković.

Podcrtava se potreba za sveobuhvatnim procesom reformi, dodaje ministrica, s ciljem jačanja evropske i euroatlantske orijentacije BiH.

- OIC osuđuje i odbija sve zaključke Narodne skupštine RS, jednog od entiteta u BiH, kojim se suspenduju državni zakoni na teritoriji entiteta RS u oblasti odbrane, sigurnosti, fiskalne politike, pravosuđa i narušavanje odluka Ustavnog suda, kojim se poništava 26 godina mirovnih reformi. Implementirane reforme su osnov za integraciju BiH u EU institucije. Ovakva politika ugrožava mir i sigurnost ne samo BiH, nego i u cijelom regionu Zapadnog Balkana - navela je Turković.

OIC u usvojenoj Rezoluciji, dodaje ona, dalje upozorava da nepoštivanje odluke visokog predstavnika kojom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti kao i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, što predstavlja direktno ugrožavanje Aneksa 4 i Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Članice OIC-a ovim dokumentom izražavaju podršku aktivnostima na izmjeni Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda BiH, a prema modernim evropskim demokratskim standardima. OIC ponavlja svoj poziv islamskom svijetu da nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar Srebrenica kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte te da se pridruže porodicama žrtava u obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2022. godine, kao Dana žalosti - saopćila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Usvojena Rezolucija predstavlja snažnu podršku naporima za prevazilaženje trenutne krize u našoj zemlji, dodaje ministrica, uzrokovane neodgovornim politikama i antiustavnim djelovanjem političara.

- OIC, kao druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija, koja predstavlja glas oko dvije milijarde muslimana, čvrsto je stala uz BiH i nedvosmisleno ukazala na uzroke problema u našoj zemlji. Zahvalni smo svim članicama na razumijevanju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač Rezolucije - kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković, koja se danas obratila na sjednici OIC-a.

FAKTOR