Nakon što je 29.12. 2020. godine opštinu B. Kostajnica zadesio zemljotres i tom prilikom je načinjena veća materijalna šteta, pomoć stanovništvu je neophodna.

Iako se štete još uvijek procjenjuju i zbrajaju, u ovoj opštini je proglašeno vanredno stanje, najteže su pogođeni objekti satrije gradnje, pa i objekti od javnog značaja.

Kako pomoći stanovništvu u opštini B. Kostajnica, u zgradi Valde FBiH, razgovarali su federalni ministar raseljenioh osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić.

„Zajedno sa svojim saradnicima posjetio sam Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, sastao se sa glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te obavio razgovor sa načelnikom općine Kostajnica Nikolom Janjetovićem. Zemljotres je bio veoma snažan nakon čega je nastala velika uznemirenost cijelog stanovništva. Pored nekoliko povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na džamiji i munari su vidna oštećenja. Slična je situacija sa zgradom Medžlisa. U stalnom smo kontaktu sa našim predstavnicima u B. Kostajnici i pratimo stanje, pogotovo stanje povratnika. Zahvalan sam na interesu ministra Ramića da odmah pomogne koliko je to u ovom momentu moguće” – kazao je muftija Kudić

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će izdvojiti finansijska sredstva za pomoć stanovništvu.

“Proteklih dana smo pratili situaciju u povratničkim zajednicama o načinjenoj šteti prouzrokovanu zemljotresima, najteže je u Bosanskoj Kostajnici. Odmah ćemo pomoći koliko je to moguće, a nakon što se završe sve procjene šteta pomoći ćemo značajnije. Sa muftijom Kudićem smo dogovorili podršku gdje je  trenutno najpotrebnija, dio sredstava ćemo doznačiti i Opštini Kostajnica. Teško je gledati slike razrušenih objekata, ali što je najvažnije u ovom momentu da nije bilo ljudskih žrtava. Povratnicima ćemo pomoći, pozdravljamo pojedince i institucije koje su već pritekle u pomoć, pozivamo  druge da učine isto” – zaključuje Ramić

Ramić i Kudić su razgovarali i o drugim projektima koji će biti realizirani za potrebe vjerske zajednice koja pripada Muftijstvu bihaćkom.