Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću nakon nedavnog dramatičnog istupa direktora te ustanove Redžepa Salića …

… da je kao novi rukovodilac zatekao velike nezakonitosti prethodne uprave i loše uvjete za štićenike u nekim od objekata Zavoda.

Salić je to ustvrdio na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i napomenuo da su svijetla tačka Zavoda njegovateljice i vaspitačice, kao i drugi uposlenici, za razliku od upravnih struktura.

Nakon današnjeg sastanka s potpredsjednicom FBiH održanog u upravnoj zgradi Zavoda, njih dvoje su sa saradnicima posjetili odjeljenja u kojima borave štićenici, a Mahmutbegović je, napominjući da govori samo na osnovu ad hoc uvida, ustvrdila da se zatečeno stanje ne čini dramatično bar kad je riječ o njezi štićenika i radnim uvjetima zaposlenika.

Međutim, sigurno ima potrebe za unapređenjem uvjeta, zaključila je i dodala da se cjelovita slika o pravom stanju može steći jedino u dužem boravku.

Mahmutbegović napominje da je i u augustu 2016. godine, kada je s ombudsmenkom za ljudska prava Jasminkom Džumhur posjetila ne samo Zavod u Pazariću već i ustanove sličnog tipa Bakovići i Drin, između ostalog zaključeno da uvjete treba poboljšati.

Nakon nedavnog alarmantnog i prilično bolećivog istupa direktora Salića, kako je to njegovo obraćanje okarakterizirala  Mahmutbegović, današnji njen utisak je da štićenici imaju adekvatan tretman od osoblja, ali i da uvjete smještaja, kao i rada zaposlenika, treba poboljšati.

Mahmutbegović, koja je ujedno izabrana zastupnica u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, odnosno članica zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije, najavila je u tom cilju prijedlog za izmjene zakona o socijalnoj zaštiti, koje bi tretirale i pitanje naknada članovima nadzornih i upravljačkih struktura u ustanovama sličnog tipa. Prethodno će, napomenula je, biti analizirani kriteriji isplaćivanja ovih naknada.

Mahmutbegović je također kazala da će se ponovno obratiti federalnom ministarstvu rada i socijalne politike s ciljem da štićenici sličnih ustanova dobiju bolje uvjete jer oni, kako je dodala, zaslužuju što humaniji tretman.

Direktor Redžep Salić kazao je novinarima da posjeta potpredsjednice FBiH Zavodu ohrabruje jer upućuje na namjeru unapređenja zaštite štićenika. Mahmutbegović je, po Salićevim riječima, danas vidjela dio problema, između ostalog da od vremena njene prethodne posjete 2016. godine do danas nisu sanirane štete na krovu jednog od objekata u kompleksu Zavoda.

Salić tvrdi da radnici ustanove čine maksimalne napore na unapređenju situacije koja još nije kako treba u odnosu na onu koju je zatekao kada je prije nekoliko mjeseci imenovan za novog direktora.

Ponovio je vlastite sumnje da je objekat centra građen bez urbanističke i građevinske dozvole i da je u toj priči upitno 300.000 KM.

– Ja sumnjam, a nadležni organi neka rade njihov posao – zaključio je Salić napominjući novinarima da je današnji dan ujedno termin za njegovu izjavu Federalnoj upravi policije.

Ponovio je i tvrdnju da jelovnik za štićenike Zavoda nije mijenjan godinama i dodao da se dnevno daju po tri obroka, ali da on i tim uposlenika rade na uvođenju još dva međuobroka.

Nakon njegovog dramatičnog istupa u Federalnom parlamentu, direktor je ustvrdio  da trpi pritiske, ali se na to ne osvrće. Također je rekao da mu je prijetio jedan od članova Upravnog odbora koji je na sastanak došao u pijanom stanju, ali Salić nije prijavljivao nadležnima ovaj detalj za koji inače smatra da je bio ‘izliv lične frustriranosti’.

Na novinarsko pitanje je li tačan utisak da su Salićeve izjave o stanju u Zavodu sad blaže u odnosu na nedavni dramatični istup, on odgovara da mu je primarni cilj raditi marljivo na poboljšanju uvjeta za štićenike, ali da ne bi imao dovoljno vremena za to ako bi se intenzivno bavio prošlošću.