Kolegij Stranke demokratske akcije upozorava da posljednje izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, kojima najavljuje uvođenje policijske kontrole na međuentitetsku liniju i prijeti secesijom entiteta RS, predstavljaju najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Takve najave direktna su prijetnja miru u Bosni i Hercegovini i regionu. Krajnje je vrijeme da u okviru svog mandata reaguje Visoki predstavnik, kao i da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine konačno sankcioniše neustavne i nezakonite aktivnosti Milorada Dodika.

Također pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, posebno članice Vijeća za provedbu mira i NATO saveza, da se prestanu povlačiti pred Dodikom i njegovom bahatom politikom.

Ukoliko se i nakon ovakvih prijetnji ne poduzmu odlučni i konkretni koraci, svi pobrojani snosit će dio odgovornosti za teške posljedice koje mogu uslijediti.

Od aktuelne vlasti na državnom nivou tražimo da prestane sa politikom ustupaka Miloradu Dodiku i relativiziranja njene opasnosti i da, umjesto jalovih reakcija, poduzmu konkretne korake u okviru institucija države Bosne i Hercegovine.