Tvrdnja predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da je „prethodna većina predvođena SDA-om vratila BiH unazad s puta u NATO“ očajnički je pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da je „Trojka“ u zamjenu za ulazak u vlast i ministarske fotelje šefova tih stranaka pristala na zaustavljanje NATO puta Bosne i Hercegovine.
 
Zahvaljujući insistiranju SDA da se nakon Općih izbora 2018. vlast ne formira dok SNSD ne pristane na slanje Programa reformi, Bosna i Hercegovina je danas učesnica Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Dakle - za članstvo!
 
Taj se status vrlo lako može provjeriti na internet stranici NATO-a, baš kao što se lako može provjeriti i činjenica da je „Trojka“ pristala na potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om u kojem se riječ NATO uopšte ne spominje.
 
Da su odustali od NATO puta Bosne i Hercegovine u zamjenu za ulazak u vlast, „Trojka“ je potvrdila i obustavljanjem slanja Programa reformi u sjedište Alijanse, s obzirom da taj dokument za prošlu i za tekuću godinu nisu čak ni pripremili i pokušali usvojiti. 
 
Umjesto vrijeđanja inteligencije građana tvrdnjama da „rade sve da zemlju vrate na NATO put“ i stalnog plasiranja u javnost neistina, Nikšić i njegovi partneri  iz „Trojke“ bi morali prestati da rade po diktatu  SNSD-a i HDZ-a, te barem pokušati da ispune zakonske obaveze koje se odnose na put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Alijansi trasiran u vremenu SDA.