Klub SDA u Zastupničkom domu PSBiH razočaran je neodgovornim odnosom predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, koji je izostankom sa sjednice Ustavnopravne komisije omogućio članovima Komisije iz HDZ-a i SNSD-a da „obore“ prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbora.
 
Nikšićevim, ali i nedolaskom Dragana Mektića iz SDS-a, HDZ-u i SNSD-u je omogućeno da preglasaju članove Komisije iz SDA i DF-a.
 
Zbog toga zastupnici na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma neće moći glasati o tom zakonu.
 
Začuđujuće je da je Nikšić svoje stranačke aktivnosti stavio ispred važnog glasanja u Ustavnopravnoj komisiji, pogotovo ako se uzme u obzir da je predlagač zakona uz SDA, SBB i Našu stranku, upravo SDP.
 
Svjedoci smo da SDP godinama dio svoje kampanje gradi na priči o izbornim neregularnostima, i insistiranju na fer i poštenim izborima, pa je zaista neobično da njihov predsjednik na ovakav način propusti priliku da se u Parlamentu BiH konačno podrže izmjene zakona koje će to omogućiti. Slične javne istupe ima i opozicija iz entiteta RS-a, pa čudi da i član Komisije iz SDS-a ne dođe na sjednicu.

 

Očekujemo od SDP-a i opozicije iz entiteta RS da na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma pokažu više odgovornosti, te da svojim glasanjem omoguće novo izjašnjavanje Ustavnopravne komisije i nastavak procedure za izglasavanje izmjena Izbornog zakona.