U organizaciji udruženja „PROI“, a  pod pokroviteljstvom Švicarske ambasade u BIH, u Olimpijskom muzeju u Sarajevu danas je   održana Tematska diskusija  “ Uloga politika kontrole duhana u stvaranju generacije bez duhana“.

Jedna od panelista navedenog događaja bila je i Kenela Zuko, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednica organizacije Žene SDA.

U svom obraćanju  između ostalog,  zastupnica Zuko upoznala je prisutne o prijedlogu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje,  koji je usvojen na 22. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i koji je upućen na dalje usvajanje od strane Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Pušenje već odavno predstavlja javno zdravstvenu pandemiju globalnog karaktera. Prema procjenama SZO, svake godine umire oko 8 miliona ljudi zbog  pušenja, a oko 900.000 zbog pasivnog pušenja - naglasila je Zuko.

Kako su naglasili iz organizacije “PROI”, glavni cilj ovog događaja je da doprinese djelotvornoj politici kontrole duhana ,  s ciljem stvaranja generacije bez duhana  u Bosni i Hercegovini.