Pozivamo Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu da odmah povuče saopćenje za javnost i javno se izvini bh. građanima zbog širenja lažne informacije o ukidanju 6. aprila kao Dana Grada Sarajeva!

Dan Grada Sarajeva ostaje 6. april i to nikada neće biti dovedeno u pitanje. Lažna je i netačna tvrdnja KO SDP da postoji bilo kakva inicijativa za njegovo ukidanje. Pozivamo SDP da se upozna sa sadržajem dokumenata koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva i da ne obmanjuje javnost.

Ova administracija Grada Sarajeva nije, niti će ikada relativizirati značaj historijskih datuma važnih za grad. Naprotiv, obilježavanje 6. aprila posljednjih je godina dobilo na posebnom intenzitetu, emocijama i značaju.

Upravo na taj dan, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je otvorio novu Trebevićku žičaru koja je danas ponos Grada!

Radi istine i javnosti, potrebno je ponovo naglasiti da postoji inicijativa čiji je nacrt usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a na bazi inicijative nevladinih organizacija da se utvrdi Dan osnivanja Grada Sarajeva. To ni na koji način ne mijenja činjenicu da je 6. april Dan Grada Sarajeva, kao što to ne mijenja ni već usvojena odluka da 5. april bude Dan početka opsade Grada Sarajeva.

Postoji želja da Sarajevo, kao i mnogi drugi gradovi u Evropi i svijetu, ima datum koji obilježava početak razvoja grada na ovom prostoru, a u svrhu čuvanja naše baštine, sjećanja, tradicije i identiteta.

Ova inicijativa postoji već nekoliko godina. Pristupili smo joj sa maksimalnom ozbiljnošću, uključili sve relevantne faktore, stručnjake, institucije, organizirali smo okrugle stolove, izradu elaborata i sve to prije nego je ona formalno ušla u proceduru kao inicijativa. Prije nekoliko sedmica, Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo je inicijativu i poslalo je u javnu raspravu i sad se očekuje i konačno izjašnjenje.

Sarajevo ima mnogo važnih datuma u svom životu i zvanični datum osnivanja grada bi na izvjestan način prepoznao, ali i vratio dug svom osnivaču Isa-beg Ishakoviću koji je decenijama bio potisnut, zaboravljen i sistemski negiran u jednom teškom vremenu za ljude i grad. Kao narod, kao grad i država, mi imamo potrebu očuvanja institucionalnog pamćenja.

Previše smo toga i prečesto zaboravljali i sada je vrijeme da to mijenjamo.

Grad Sarajevo
Stručna služba gradonačelnika
Odjeljenje za odnose s javnošću