Stranka demokratske akcije (SDA) je duboko razočarana odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini RS. 
 
Mlake reakcije u kojima se „svi lideri pozivaju na dijalog", na "izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja" pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se sa njim. Ovakvim stavovima izjednačava se odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, sa onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju se antiustavnom djelovanju. Relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir. 
 
Ukoliko predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno ko pravi probleme u BiH, podsjetit ćemo ih da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u zvaničnim dokumentima SNSD, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka. 
 
U okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o „nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH" ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada. Nisu Oružane snage BiH spriječene da pomognu ljudima u nevolji zato "što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH", već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik. 

 

Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu sa  bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će saučesnici u uvlačenju BiH, ali i cijelog regiona, u opasan i potpuno neizvjesan razvoj događaja.