Predsjednik SDA je kazao kako je redukovani ANP počeo zagovarati tek nakon potpisivanja Sporazuma jer je procijenio da je to jedino realno rješenje

“Milorad Dodik je odbijao ANP, a u isto vrijeme prihvatio okvir koji znači aktivaciju MAP-a. Ovu kontroverzu je moguće riješiti jedino reduciranim ANP-om. Zahtjevi unutar kojih se srpska strana može kretati jesu da nema članstva u NATO bez novog dogovora, te da će BiH imati saradnju sa NATO po nivou intenziteta, zajedničkih vježbi itd. poput Srbije. U ovom času je saradnja Srbije sa NATO intenzivnija od naše, tako da ima prostora za dogovor. Ako Dodik i ovo odbije, proizvešće najveću postratnu krizu u BiH, jer mi sigurno nećemo dozvoliti diktat entiteta spram države, niti prijetnje i bahati diktat Milorada Dodika spram Bosne i Hercegovine i patriotske komponente u njenim državnim institucijama”, kazao je za Oslobođenje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, komentarišući posljednje izjave Milorada Dodika u kojima je kazao da je Izetbegovića i Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH direktno upoznao da neće dozvoliti da ANP prođe.

​Izetbegović dodaje da su različite stvari dogovarane u proteklih osam mjeseci sa Dodikom i Čovićem po pitanju slanja prvog ANP-a u Bruxelles, ali je Dodik poslije od toga odustajao.

“Redukovani ANP sam počeo zagovarati tek nakon potpisivanja Sporazuma jer sam procijenio da je to jedino realno rješenje. Naime, Dodik je prihvatio kroz član 3. Sporazuma sve ranije odluke, zakone, strategije kojima se faktički definiše aktivacija MAP, ali je odbijao slanje ANP-a. U situaciji u kojoj Dodik prihvata – ali odbija, hoće – ali neće, mogao sam odbaciti Sporazum, ili ga potpisati i u okviru člana 3. nastaviti tragati za kompromisnim rješenjem. Odlučio sam se za ovo drugo. Na taj način smo oživjeli međusobnu komunikaciju, spasili pregovarački proces, ali i pokrenuli medijatore iz međunarodne zajednice da pomognu. I oni to upravo rade, pregovaraju sa stranama, i potpisnicama Sporazuma, i članovima Predsjedništva BiH o sadržaju reduciranog ANP-a”, pojasnio je Izetbegović za naš list.

Oslobođenje