Poštovani građani, dragi prijatelji,

kraju se bliži godina koja je bila teška za nas, ali i za cijeli svijet.

Na globalnom nivou i dalje traje borba protiv pandemije i ekonomskih posljedica koje ona uzrokuje. Uz ovaj izazov, Bosna i Hercegovina se suočavala i sa migrantskom, a u drugoj polovini godine i teškom političkom krizom prouzrokovanom nastrajima na njen ustavno-pravni poredak. 

Migrantska kriza stavljena je pod kontrolu, na čemu svim domaćim i međunarodnim akterima koji su u tom procesu učestvovali, upućujem iskrene čestitke. 

Unatoč svemu, s pravom možemo konstatirati da se Bosna i Hercegovina relativno uspješno nosi i sa izazovima pandemije, a ohrabrenje predstavlja brz ekonomski oporavak i rast svih bitnih parametara. To nam daje nadu da će u godini pred nama biti nastavljen značajniji ekonomski rast, koji će građaninima BiH donijeti nešto bolji životni standard i bitno usporiti odlazak mladih. 

Učinićemo sve na očuvanju mira i stabilnosti, iznalazeći rješenje za političku krizu koja bespotrebno usporava razvoj zemlje i njen euro-atlanski put. Uvjeren sam da će politika koja zagovara cjelovitost i stabilnost države, jednakost svih ljudi, uvođenje evropskih standarda i inkluzivnost, nadvladati politiku podjela, destabilizacije, pokušaja etničke diskriminacije i dominacije. Naša odlučnost na tom planu je neupitna. Uvjeren sam da ćemo u tim nastojanjima imati podršku i naših međunarodnih prijatelja.

Godinu koju ispraćamo pamtićemo i po lijepim stvarima, po uspjesima naših privrednika, umjetnika, sportista, mladih inovatora...

Vjerujem da sa svima vama dijelim nadu da ćemo u narednoj godini imati manje razloga za brigu, a mnogo više povoda da se radujem lijepim stvarima i uspjesima.

U to ime svima vama u domovini i inozemstvu upućujem iskrene čestitke povodom dolazeće 2022. godine. Želim vam prije svega dobro zdravlje i mnogo sreće uz one koje volite.