Vijesti / Izbori

IZETBEGOVIĆ U TRAVNIKU: SVAKO IMA PRAVO NA JEDAN GLAS KOJI MOŽE BITI PRESUDAN, TREBA NAM VELIKA POBJEDA ZA NAJVEĆI ZAMAH U HISTORIJI

Objavljeno: 29.09.2022. u 21:56

U Travniku je održan veliki skup Stranke demokratske akcije, na kojem se pred nekoliko hiljada prisutnih obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je ukazao na činjenicu da se predizborna kampanja bliži kraju, istaknuvši veliki odziv naroda i energiju na skupovima SDA.

- Nemojte se opustiti zbog ove dobre atmosfere. Potrebna nam je velika pobjeda, a za nju su potrebni i glasovi onih koji se još nisu opredijelili. Zato ću vas sve večeras pozvati na jedan dodatni napor. U naredna dva dana razgovarajte sa vašim prijateljima, komšijama i rodbinom. Pomozite onima koji se dvoume oko izlaska na izbore, ili oko izbora političke opcije koju će podržati. To je taj dodatni napor koji će nas odvesti do velike pobjede SDA – kazao je Izetbegović.

Sve prisutne je pozvao da pitaju svoje bližnje da li se sjećaju vremena kada SDA nije bila dio vlasti, kada je biračima mnogo toga obećano, a zatim skoro ništa od toga nije urađeno.

- Desilo se dva puta, 2000. i 2010, i oba puta se završilo teškom krizom i zastojem. Jako je to loše izgledalo. BiH je zaustavljena, počela je da zaostaje, a oni koji su glasali za Alijansu su se pokajali. Prije osam godina, 2014. godine, se završilo pobunama i paljevinama diljem FBiH. Niko ne može završiti posao koji smo mi započeli, osim nas – podsjetio je Izetbegović.

Zatim je pozvao prisutne da pitaju svoje poznanike da li znaju šta i kako rade vlade u kojima nema kadrova SDA.

- Znaju li za skrivanje višemilionskih ugovora i trošenje više stotina miliona KM zaobilazeći Zakon o javnim nabavkama? Znaju li koje stranačke firme su dobijale novac poreskih obveznika i zašto mnogi značajni projekti nisu završeni? Pitajte ih šta misle o priči o navodnoj borbi protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, a istovremenom masovnom zapošljavanju stranačkih kadrova, članova njihovih porodica i prijatelja – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao prisutnima da upozore sve koje poznaju da su bosanskohercegovački patrioti izloženi specijalnom ratu koji se decenijama vodi protiv njih i koji je u posljednjim godinama inteziviran.

- Svakodnevne neistine, laži i podmetanja u javnom prostoru su dio tog specijalnog rata – upozorio je Izetbegović.

Upozorio je Izetbegović i na opasnost od podjela među Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, što je rezultiralo pojavom velikog broja stranaka i slabljenjem političke snage. Sve ono što je odbranjeno i postignuto u najtežim vremenima, dodao je Izetbegović, se pokušava ugroziti i sve će to biti neophodno ponovo braniti.

- Od suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, naše vjere, kulture, jezika i svega onoga što čini naš identitet. Sve ćemo morati ponovo braniti – kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da u protekle tri decenije nije bio nijedan problem sa kojim se država BiH i njen narod suočio, a da ga SDA nije riješila. Istaknuo je da je SDA uvijek bila partner prijateljima iz međunarodne zajednice u provedbi svih reformi koje su jačale institucije države BiH i donosile napredak građanima, ali da SDA nikada nije bila i neće biti ničiji poslušnik.

- Mi ne odgovaramo niti jednoj stranoj ambasadi već isključivo našem narodu. I nikada nećemo pristati na rješenja koja su na štetu države BiH – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da su naredni Opći izbori najvažniji od okončanja agresije na BiH, te da se nalazimo na historijskoj raksrsnici između najteže postratne krize i najvećeg ekonomskog zamaha.

- Stvoreni su svi uvjeti da krenemo u najveći napredak, u masovnu izgradnju saobraćajne i energetske infrastrukture, uprovedbu najvažnijih reformi, u suštinsku borbu protiv korupcije i kriminala, te u popravljanje životnog standarda – kazao je Izetbegović.

Pozvao je Izetbegović sve građane da podrže stranku koja ima jasnu ideologiju, precizan program i viziju, neupitne reference i stručne, dokazane i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti svakom zadatku.

- Ima jedna stranka koja poštuje sve što znači BiH. Ne samo bošnjački narod već sve njene građane, njenu cijelu historiju i sve ono što čini BiH. Jedino je SDA dovoljno snažna da postane gravitaciono polje koje će okupljati sve one koji vole BiH. Tražite od vaših prijatelja, poznanika i rodbine da obavezno izađu na izbore.

Svako od nas ima pravo na jedan glas koji može biti presudan. Tražite od svakog od njih da podrže SDA. Potrebno nam je 350.000 glasova za najveći zamah u historiji – izjavio je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Refik Lendo, nositeljica liste za Parlament FBiH Melika Mahmutbegović i nosilac liste za Skupštinu SBK Tahir Lendo.