Vijesti / Novosti

Izetbegović u Salzburgu: Naša dijaspora nikada nije bila jača, možete imati ključnu ulogu u BiH

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija "Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu", koje organiziraju Centar za dijasporu "Mreža" u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.

Objavljeno: 27.03.2022. u 20:39

Specijalni gost manifestacije bio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju podsjetio na svoju apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava građana BiH u dijaspori.

- Nismo ipak mogli uraditi sve što je trebalo, a i vi ste bili prinuđeni da vodite računa o sebi. Međutim, ni mi, ni vi više nismo u takvom stanju. Nikada niste bili jači i možemo zajedno uraditi mnogo toga – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na zasluge predaka u Osmanskom i Austrougarskom carstvu, istaknuvši da su Bošnjaci uvijek bili junaci, te da nikada nisu klečali pred drugima.

- U jeku agresije, uvijek su nas hrabrili da ne odustajemo. Tako je bilo i tokom posljednjih pregovora – izjavio je Izetbegović.

Oni koji tvrde da BiH ne može funkcionirati, dodao je, nastoje to dokazati blokadama. U rješavanju tih blokada, smatra Izetbegović, dijaspora može imati ključnu ulogu.

- Vi možete prenijeti svoja znanja i iskustva koja ste stekli u Austriji. Postoje brojne mogućnosti za investiranje – poručio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je podsjetio na brojne reforme koje su provedene u protekle dvije decenije, te da su pozitivni trendovi primorali retrogradne snage u BiH da reaguju.

- Mi nismo došli da tražimo glasove za FBiH. Glasajte u entitetu RS. Tu se vodi odsutna bitka za BiH – kazao je Izetbegović.

Bosanskohercegovačke patriote, dodao je, moraju više poštovati jedni druge, te ne smiju postati spavači koji su nezainteresirani za okolnosti u kojima žive.

- Imamo, uprkos pandemiji, najbolje ekonomske parametre od rata do danas. To treba cijeniti – izjavio je Izetbegović.

Manifestaciji su također prisustvovali ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i delegat Jasmin Čeljo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević.

FAKTOR