Lider SDA smatra da to nije ništa novo ili zabrinjavajuće, te da je svima poznato kakav je rezultat ostvarila politika takozvane Herceg-Bosne i udruženog zločinačkog poduhvata.

- Vrijeme je da pravimo mir i stabilnost, te da ne otvaramo stare rane. Pravimo normalnu, građansku i evropsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresovani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog. Naša zemlja dala je trećinu današnjeg stanovništva Hrvatske. Premijeri, umjetnici, sportisti, fudbalski izbornici su im iz Bosne i Hercegovine, dakle naša zemlja je puno dala našim susjedima. Hrvate sa ovih prostora prije tri decenije počela je tjerati glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba, a koja je pokušala praviti etnički čiste prostore, sukobivši Hrvate i Bošnjake koji su nekad bili jedna nacija. Danas nam treba pomirenje i zajednički život i neka nas ostave na miru kako bismo sami pravili dobre odnose kakve smo nekad imali - rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na odlazak dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i dolazak njegovog nasljednika - Christiana Schmidta, koji bi prema Izetbegovićevom mišljenju trebao biti bolja opcija za BiH.

- Schmidt će imati jača leđa od Inzka. Inzko je bio prijatelj Bosne i Hercegovine i sasvim sigurno bi učinio više da je imao bolju podršku. Nadam se da će njegov nasljedik upravo imati tu bolju podršku prije svega jer dolazi iz svjetske velesile, pa očekujem i da će biti efikasniji. Bit će otpora, to je jasno, vidjeli smo reakcije Ruske federacije i srpske strane u BiH, ali i to će biti prevaziđeno - konstatovao je Izetbegović.

Na insistiranje novinara prokomentarisao je i posljednje oprečne izjave doktora Asima Kurjaka o školovanju profesorice Sebije Izetbegović.

- Začudilo me što je čovjek s takvim dignitetom sebi dopustio da u javnost iznese neistine koje su dan kasnije demantovane. Jasno je da je profesorica Izetbegović studirala u Zagrebu, da ima diplomu, da je radila doktorat upravo uz mentorstvo doktora Kurjaka, a provjereno je i da su zajedno radili naučne radove i bili saradnici - dodao je Izetbegović.

Konstatovao je i da ga raduje jedinstvo unutar SDA u Hercegovini, kazavši da je ova stranka poraz u drugim dijelovima zemlje doživjela jer su se svi udružili protiv njih. Najavio je i sastanak sa Draganom Čovićem već u narednoj sedmici u Sarajevu, a tema će očekivano biti – Izborni zakon BiH.

- To će biti finalni sastanak jer je prošla skoro godina od potpisa u Mostaru. Hrvatska strana insistira na rješavanju pitanja koje njih frustrira, tvrdeći da im Bošnjaci biraju predstavnike, dok mi s druge strane tvrdimo da u parlamentima imamo dominaciju manjine, te da recimo HDZBiH sa petinom ili čak i manje zastupnika u domovima, zaustavlja šta god želi. Tražimo da se i ta stvar riješi, a jučer sam prvi put dobio odgovor od Dragana Čovića da su i oni spremni ići u tom smjeru, što bi mogao biti historijski pomak. Vidjet ćemo da li zaista postoji spremnost - rekao je Izetbegović.

FAKTOR