Vijesti / Novosti

Izetbegović u Mainzu: Masovan izlazak dijaspore na izbore je generacijski zadatak, promijenimo odnose u BiH

U njemačkom gradu Mainzu održana je svečana tribina povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Objavljeno: 21.11.2021. u 08:56

Izetbegović je, govoreći o historiji BiH, kazao da se prisjećanjem na prošlost trasira budućnost domovine, te da su žrtve i tegobe kroz koje je prošla ojačale BiH i njene patriote. Izetbegović je istaknuo da je BiH još od srednjeg vijeka, preko prvih banova pa sve do kralja Tvrtka I Kotromanića imala svoju posebnost.

- Ma koliko se hrvatska i još više srpska historiografija trudile da Bosnu prikažu svojom, hrvatskom odnosno srpskom teritorijom, a njeno srednjovjekovno stanovništvo Hrvatima ili Srbima, sasvim je dovoljno čvrstih dokaza da je Bosna bila zasebna i posebna, kao i njeno stanovništvo koje jeste bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko, pogotovo u današnjem kontekstu tih nacionalnih pojmova – pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da su stanovnici Bosne sebe nazivali Bošnjanima, odnosno Dobrim Bošnjanima, te da su u velikom broju pripadali posebnoj Crkvi bosanskoj koja nije bila ni katolička ni pravoslavna već bogumilska.

Osvrnuvši se na periode Osmanskog, zatim Austro-ugarskog carstva i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Kraljevine Jugoslavije, Izetbegović je podsjetio na izazove sa kojima se Bosna suočavala, ali i na činjenicu da je, uprkos njima, uspijevala sačuvati svoju posebnost.

Za Rezoluciju ZAVNOBiH-a, čija godišnjica usvajanja se obilježava kao Dan državnosti, je kazao da je odredila budućnost BiH kao države ravnopravnih naroda.

- Ljudi iz generacije koja je u teškim vremenima nacističke okupacije organizovala ZAVNOBiH, moramo se sjećati s ponosom i zahvalnošću, jer je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj strani historije. To je generacije koja je u temelje BiH, njene neupitne trajnosti i opstojnosti, ugradila novi ugaoni kamen – kazao je Izetbegović.

Tokom posljednje agresije je, podsjetio je Izetbegović, BiH bila suočena sa uništenjem, ali su, kako je kazao, patrioti pružili žilav otpor, a Armija RBiH je izrasla u dominantnu vojnu snagu.

- Nacionalističke paravojske su sistematski provodile etničko čišćenje, činile ratne zločine, rušenje vjerskih i kulturnih objekata, a mi smo sistemastki to sprječavali. Upravo to nam je osiguralo naklonost i podršku velikog broja pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda i zemalja svijeta. Ta podrška i danas je prisutna, i veoma je važna za budućnost BiH – izjavio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, govoreći o aktuelnim problemima u BiH, kazao da je blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake.

- Trenutna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju i borbe za stranačke interese. Jer, u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani – poručio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na neustavnost i nezakonitost poduzetih i najavljenih postupaka vlasti u entitetu RS, predvođene Miloradom Dodikom.

- Sve što uradi biće protuustavno i protuzakonito i za to će kad-tad morati odgovarati i snositi sankcije – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na aktuelne razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručivši da se neće dozvoliti da konačno rješenje bude na štetu probosanskohercegovačkih snaga.

Posebnu pažnju Izetbegović je posvetio procesu registracije birača iz inostranstva i glasanja na izborima, naročito na prostoru entiteta RS.

- Treba nam dodatna snaga. Vi je posjedujete. Imamo zajedničku listu u RS-u. Neka narod glasa za koga hoće, ali da to budu oni koji vole BiH. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS u jednom danu će promijeniti odnose. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 manadata u Skupštini RS-a, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast – poručio je Izetbegović.

Masovan izlazak na izbore u sudbonosnom trenutku za državu je, zaključio je, generacijski zadatak.

- Dajte da te prve nedjelje u oktobru proslavimo kao dan kada smo promijenili odnose u BiH. Uradimo to zajedno - zaključio je Izetbegović.

Svečanosti su također prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

FENA