Vijesti / Novosti

Izetbegović u Ključu: SDA ima snagu i obračunat će se sa onima koji prave probleme u BiH

Objavljeno: 20.08.2021. u 18:31

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Ključ održana je javna tribina posvećena budućnosti Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da različiti faktori utječu na napredak BiH, poput kretanja u svijetu, stanja u Evropskoj uniji.

- Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su postali odlučniji. Ovo što su sada odlučniji je posljedica djelovanja SDA – kazao je Izetbegović, podsjećajući na aktivnosti SDA koje su rezultirale donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida.

Istaknuo je Izetbegović i značajnu ulogu predstavnika SDA u institucijama državne vlasti u lobiranju za interese BiH. Također je upozorio na postojanje agresivnog nacionalizma u susjednoj Srbiji, koji, kako je kazao, utječe i na BiH.

- Jedna retrogradna ideologija iz 19. vijeka, koja bukne pa se smiri. Imamo novi talas koji je pogodio i Crnu Goru – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, predsjednik SDA je konstatirao da je potrebno te odnose unaprijediti. Naglasio je važnost takozvanog četvrtog političkog stuba u BiH, a to su građanske i ljevičarske stranke.

- Nagovorite narod da se vakciniše. Ovaj novi talas ide preko 95 posto na nevakcinisane – upozorio je Izetbegović govoreći o aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

Referirajući se na uvrede Milorada Dodika na račun bošnjačkog naroda, Izetbegović je istaknuo da su Bošnjaci jako hrabar i uporan narod. Kao posebno pitanje je izdvojio rad Tužilaštva BiH.

- Vidjet ćemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama vježbaju mišiće – kazao je Izetbegović, pri tome podsjetivši na brojne neprocesuirane afere u entitetu RS.

Za SDA je kazao da je najvažniji faktor za opstanak BiH, te da je ta stranka spremna na različite političke poteze koji bi omogućili napredak BiH.

- Mi moramo imati koherentnu strukturu od vrha do dna i imat ćemo je. Vraća se snaga SDA – izjavio je Izetbegović.

Za SNSD i HDZBiH je kazao da su u defanzivi, pri tome podsjetivši na poteze predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u posljednjim godinama koji idu u prilog toj konstataciji.

- SDA ima snagu i obračunat će se sa onima koji prave probleme u BiH – poručio je Izetbegović.

Pohvalio je predsjednik SDA rad Vlade FBiH, naglasivši da je 2021. najbolja postdejtonska godina.

- Govorili su da će sve pasti, da ta Vlada ne zna, da mjere ne valjaju, da će sve propasti. A rezultati su tu, samo treba vjerovati vlastitim očima – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o prijetnjama opstanku BiH, kazao da i velike sile neće dopustiti da uspiju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku.

Prethodno je Izetbegović, koji je bio u pratnji potpredsjednika SDA Šemsudina Dedića, održao sastanak sa predstavnicima Općinskog odbora SDA Ključ i Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.