To je kazao novinarima nakon sastanka sa ratnim komandantima i generalima u Mostaru, ističući da su to heroji odbrane tog grada, jako cijenjeni diljem Bosne i Hercegovine.

- Razgovarali smo o situaciji u zemlji i novim prijetnjama miru i stabilnosti, a prisjetili smo se i onih vremena kada su oni nosili tu odbranu. Treba biti na oprezu i raditi sve da se neke stvari ne ponove i BiH - poručio je Izetbegović.

Ratni komandant 441. Viteške motorizovane brigade i dobitnik najvišeg priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović kazao je da se uvijek sastanu s Izetbegovićem kada on posjećuje Mostar, najčešće tokom obilježavanja godišnjica.

- Vrlo rado dođe, sasluša naše probleme, ali i ponudi ono što može učiniti kako bi riješili te stvari. U svakom slučaju, drago nam je da ga vidimo, jer smo zajedno od ratnih godina do danas - kazao je.

Istakao je da su evocirali uspomene, ali da ih je Izetbegović informirao o dešavanjima iza kulisa.

- Mi se moramo boriti za mir, suživot i BiH, isto onako kako smo se borili za multietničku državu ravnopravnih građana. Vjerujem i nadam se da ima dovoljno snage, pameti i razuma u ovoj državi da se izborimo za takvu državu - zaključio je Muharemović.

Izetbegović je danas u okviru posjete Konjicu i Mostaru, položio cvijeće u Konjicu povodom dana te općine, posjetio džamiju Gornji Zalik gdje mu je uručena vakufnama, i Sabornu crkvu u Mostaru, a planirano je još da održi sastanak sa članovima IO KO SDA Mostar

Faktor