Izetbegović je poželio dobrodošlicu generalu Platzeru, istaknuvši značaj EUFOR-a kao garanta mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što je preduvjet za dalji ekonomski razvoj države.

General Platzer je zahvalio na prijemu, te je istaknuo da će EUFOR nastaviti pružati podršku institucijama Bosne i Hercegovine, naročito onim iz sektora odbrane i sigurnosti, s kojima je već uspostavljena uspješna saradnja u izvršavanju zakonom propisanih zadataka i jačanju sigurnosti i sigurnosnih kapaciteta.

Razgovarano je o mogućnostima unaprjeđenja saradnje i o zajedničkim aktivnostima koje mogu doprinijeti boljem sigurnosnom okruženju i uspješnijem putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Izetbegović i Al-Ahmadi

Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Osamaha Dakhela R. Al-Ahmadija. Na sastanku je konstatirano da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izuzetno dobri.

Ambasador Al-Ahmadi je iskazao podršku Kraljevine Saudijske Arabije očuvanju stabilnosti, napretka i prosperiteta Bosne i Hercegovine, te zahvalnost Izetbegoviću na uloženim naporima u jačanju odnosa dvije države.

Razgovarano je o dosadašnjoj ekonomskoj i kulturnoj saradnji i o mogućnostima njenog unapređenja. Istaknuto je postojanje interesovanja investitora iz Kraljevine Saudijske Arabije za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, te obostrane spremnosti na unapređenje saradnje u oblastima turizma, građevinskog sektora i projekata obnovljivih izvora energije.

Ambasador Al-Ahmadi je najavio intezivniji angažman Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina na provođenju poslovnih aktivnosti. Razgovarano je o mogućnostima liberalizacije viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, što bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo značajnijem jačanju ekonomske, kulturne i svakog drugog oblika saradnje dvije države, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

FENA