Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentarisao je usvojenu Rezoluciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je danas zasjedao u Mostaru.

Izetbegović je kazao kako „nije ušao u detalje“ te da, samo, zna fizonomiju te rezolucije.

- Ona je očekivana. Pojačava se, da tako kažem, dalje pritisak na bošnjačku stranu, prije svega na SDA stranu, kako bi se ishodila povoljna izmjena izbornog zakonodavstva, u korist onoga što predstavlja HNS. Toliko mogu kazati - istakao je Izetbegović.

Dodao kako je i ta rezolucija „na liniji“ nedavno objavljenog non papera te da smatra kako je sve koordinirano.

- U stvari, da se radi jedan pritisak kako bi se došlo do nečega što bi, definitivno, „zakovalo“ ovu situaciju, koju imamo sada, a to je da vam, recimo, jedna desetina parlamentaraca može u ovoj zemlji zaustaviti šta god hoće - kazao je Izetbegović.

Na izjavu predsjednika HNS-a Dragana Čovića da „bošnjačka politika želi građansku državu“, Izetbegović je istakao kako je „građanska država BiH“ zahtjev koji je BiH dat kroz 14 prioriteta Evropske unije.

-Građanska država je jedna, normalno, organizirana država. U njoj svaki konstitutivni narod ima pravo da bude predstavljen, valjano, i da zaštiti svoj vlastiti, vitalni nacionalni interes.

Ovo što mi, u ovom času, živimo, jeste da vam desetina parlamentaraca na federalnom i petina na državnom nivou, može da zaustavi šta god hoće. Zaklanjajući se iza te floskule o konstitutivnim narodima. To je, jedna, diskirminacija većine od strane manjine u parlamentima - smatra Izetbegović.

Prokomentarisao je i najavu Dragana Čovića da će pokrenuti procedure da se pretplata za Televiziju Herceg-Bosne uplaćuje putem računa JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, čime bi se formirao paralelan sistem Javnom servisu BHRT.

- Mislim da je i do sada sve učinjeno...Mi imamo, u Dejtonu, usopostavljen javni servis i jasno je rečeno kakav je. Unutar njega nema mjesta paralelnim sistemima. Mislim, toga pristupa - dvije škole pod jednim krovom; dvije televizije pod jednim krovom; dva naroda pod jednim krovom; dvije i tri države pod jednim krovom, mislim da to nije smjer u kojem idemo - kazao je Izetbegović.

Takav pristup, napominje, ne uklapa se ni u principe koje je EU propisala BiH na putu ispunjenja uslova za članstvo.

FENA