- U Vladi FBiH treba da bude osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Pozivam da SDA, HDZ i SDP sjednu i dogovore se, ako ne... Dat ćemo gospodinu Novaliću još vitamina neka se pripremi, planinar je. Oni blokiraju, neće da vide Ustav, konstrukcije, SDA je najjača - kazao je Izetbegović.

Na pitanje gdje je SDA koalicijski kapacitet jer sadašnja koalicija neće s njima, Izetbegović je odgovorio:

- Nećemo ni mi s njima, od večeras kažem, evo naprimjer da nećemo mi s njima. Ne sviđa nam se HDZ, ne sviđa nam se šta "Osmorka" radi, je li možemo reći da nećemo? Jako je neodgovorno ne vidjeti Ustav, realnost, da se konačno promijeni Vlada. Oni koji siluju stvari rade blokade i probleme.

Upitan je i zašto koalicioni partneri, bivši članovi SDA, imaju potrebu da se iživljavaju na SDA.

 
 
 

 

- Ne mislim da je ovo iživljavanje, ponižavanje, ovo je djetinjasto ponašanje - rekao je Izetbegović.

Dodik pokušao minirati državu, zaustavili smo ga

Odgovorio je i na prozivanja da je "slagao" Milorada Dodika i Dragana Čovića.

- Šta sam ga slagao? Dodik je pokušao da minira državu, mi smo to zaustavili. Nisam slagao Čovića, prevario, nemojte tako govoriti. Dodik je rekao da će Srbi i Hrvati birati muslimanske predstavnike. Tako je bilo sa našim herojem odbrane Kemalom Ademovićem, glasovima Srba i Hrvata je izglasan u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta BiH. Aferim.

Čestitam "Trojki" na odlasku u Laktaše gdje im je Dodik kazao kako će formirati vlast, i na odlasku u Mostar gdje im je Čović rekao da ne može u vlast DF. To je ponižavajuće. Dodik ih je nazvao muslimanskom delegacijom - podsjeća Izetbegović.

Na pitanje zašto niko neće sa SDA u vlast, Izetbegović je odgovorio da je to zbog stranaca koji su im nagovijestili da će preuzeti sve što zauzima SDA, da se strancima ne sviđa ponašanje SDA.

Dodao je kako je imao razgovore sa predstavnicima "Osmorke", osim sa NIP-om i Našom strankom.

- Razgovaram sa njima, začudili biste se da vidite kakva je atmosfera. Osim predsjednika NIP-a vrlo prijatne razgovore sam imao, nabrajati imena neću. Vidjet ćemo. "Osmorke" više nema. NESS i SBiH su izgurani iz "Osmorke" na državnom nivou, kod federalne vlade neće ići u nasilje rekli su - kazao je Izetbegović.

Dotakao se sastanka izabranih članova u rukovodstvo Federacije BiH kazavši kako Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo treba da se sastanu, a ne da im sastanak zakazuje predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić.

- Šta ona ima njih da zove, njih troje treba da se nađu - rekao je.

General Lendo neće izdati svoju zemlju i svoj narod

Na pitanje da li je Lendo njegov poslušnik, Izetbegović je odgovorio da nije.

- Lendo general se konsultuje sa vrhom stranke, nije poslušnik da pita mene. Lendo neće izdati svoju zemlju i svoj narod. Narod je predstavljen kroz Lendu, zašto bi predao to na tanjiru - rekao je Izetbegović.

Kazao je kako su i u koaliciji "Trojke" sa SNSD-om i HDZ-om počela prepucavanja.

Govoreći o formiranju nove Vlade FBiH, Izetbegović naglašava kako nikada neće praviti štetu, blokirati.

- Nećemo praviti destrukcije i probleme. Ukoliko se ne bude radilo po ustavu i zakonu blokirat će oni koji ne rade po ustavu i zakonu. Ništa ne blokiramo, stvari će teći, penzije dolaziti uredno, gradit će se autoput i kada se razabere u glavi formirat ćemo novu vladu.

Dosta je ove vlade, tri ministra fale, neophodno je promijeniti, ali pratiti Ustav i zakon, poštovati volju glasača. Odlazak u opoziciju bi bilo nepoštovanje glasača. Mudrijaške stranke su nam do koljena. SDA je u stanju da riješi svaki problem. Privući ćemo stranke na politikama, kupovanje zastupnika je zabranjena i ružna stvar - poručio je Izetbegović.

N1/FAKTOR