Predsjednik SDA je prokomentirao i izjavu Dragana Čovića da bi se prvo trebalo formirati Vijeće ministara BiH, a zatim da se razgovara o Godišnjem nacionalnom programu (ANP).

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da nije upoznat sa prijedlogom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Iz onog što je rekao gospodin Čović, reklo bi se da nema tu nešto posebno novo, osim što je tu možda nova spremnost HDZ-a da ipak krene u formiranje, rekonstruiranje federalnog dijela vlasti bez tvrdog uvjeta da prvo ide Izborni zakon. Oni će vjerovatno, koliko sam mogao da pročitam između redova, tražiti da se neki principi usvoje, da se preuzmu neke obaveze konkretnije, ali neće insistirati na samom Zakonu – kazao je Izetbegović.

Razlozi otkazivanja današnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru su, kako je kazao, personalni.

– Ja sam imao svoje razloge zbog kojih nisam mogao jutros otići. Ponudili smo da već u srijedu ili petak imamo sastanak, ali Hrvati ne mogu zbog praznika. Vjerovatno ćemo imati sastanak u ponedjeljak ili početkom sljedeće sedmice – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je prokomentirao i izjavu Dragana Čovića da bi se prvo trebalo formirati Vijeće ministara BiH, a zatim da se razgovara o Godišnjem nacionalnom programu (ANP).

– Očigledno da on podržava Dodika i mene čudi da to radi gospodin Čović. On to uporno ponavlja. Nije to prvi put. Gospodin Čović ponovo tvrdi da je to najmudrija opcija – izjavio je Izetbegović.

Stav SDA se, dodaje, neće promijeniti. Govoreći o sastanku Dodika i Čovića sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji je u nedjelju održan u Bratislavi, Izetbegović je kazao da nije pozvan, a da bi bilo bolje da je umjesto gospodina Lajčaka bio on.

– U BiH nikad nije dobro kad se samo dvojica sastaju. Gospodin Čović je jako nervozno reagirao svojevremeno kad sam ja sjeo sa gospodinom Dodikom i riješio Mehanizam koordinacije, napravio jednu dobru stvar za sve nas u BiH. Poslije će i Čovićeva stranka prihvatiti rješenje, ali bio je jedno vrijeme jako ljut, tako da me čudi da ide sa tim sastancima u dvoje, bez trećeg – izjavio je Izetbegović.

Na rješenjima za formiranje vlasti se radilo, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, a tih će razgovora, pojasnio je, biti i u Briselu, gdje sutra putuju članovi Predsjedništva BiH na sastanak sa potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.

– Nadam se da će konačno biti pameti da se primijeni ono što smo potpisali u sporazumu od 5. augusta. Kada je u pitanju ANP, da će se poštovati Ustav i svi ranije doneseni zakoni i strategije. Stvar je jasna. Treba na toj liniji završiti stvar i krenuti u formiranje vlasti – zaključio je Izetbegović.

Minimum ispod kojeg SDA neće ići kada su izmjene Izbornog zakona u pitanju je, pojašnjava, primjena i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

– To mora biti okvir. Unutar njega se mogu naći rješenja za koja su zainteresirani hrvatski predstavnici u BiH. Znali smo se njima jako približiti kroz Aprilsku paket, Fileov model, ali ovo je neophodno. Izvan tog okvira ništa prihvatiti ne možemo. Da se isječe iz toga samo nešto za šta je zainteresirana jedna strana, neće ići – poručio je predsjednik SDA.

Nagovijestio je da bi se nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a u BiH u Mostaru naredne sedmice, ukoliko se nešto napravi u Briselu, mogao organizirati i sastanak kojem bi prisustvovala i delegacija SNSD-a.

FAKTOR