Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Hani Abdullah Mominaha.

Na današnjem sastanku potvrđeni su prijateljski odnosi dviju zemalja. Izražena je spremnost da se odnosi nastave jačati posebno u oblasti privredne saradnje i investicija.

Ambasador Mominah je posebno naglasio potrebu da BiH olakša vizni režim za građane Saudijske Arabije, a posebno za poslovne ljude i investitore bez čega nije moguće povećati nivo ulaganja  u BiH. Potrebno je poboljšati zakonsku regulativu  koja se odnosi na investicije.

Pozdravljeno je održavanje prve sjednice Poslovnog vijeća BiH i Saudijske Arabije  koje je osnovano prošle godine s ciljem unapređenja ekonomske saradnje između dvije države.

Predsjednik Izetbegović je naglasio da su investicije u BiH dobrodošle i potrebne,  te da će se u narednom periodu zalagati za ubrzanje procedura i otklanjanje  postojećih barijera koje usporavaju ulaganja.

Posebnu zahvalnost Izetbegović je uputio Kraljevini Saudijske Arabije  i nadležnim institucijama koje su uz maksimalno gostoprimstvo organizirale boravak bh delegacije tokom njegove posjete svetim mjestima prošlog mjeseca.