Ne bih govorio detalje jer detalji umanjuju šansu da se postigne rješenje - dodao je Izetbegović.

Ponovio je da se može pomjeriti rok izbora, kao prošli put, za novembar ili decembar, ali da se trebaju desiti ove godine, ne bi se trebalo ući u iduću godinu.

- Možemo sjediti 240 sati u komadu, u Neumu smo sjedili dan-noć, i polako se pomjeraju pozicije, neki tvrdi stavovi omekšavaju. l tako je to s pregovorima - rekao je Izetbegović.

Istakao je da su svi koji su razgovarali vrlo odgovorni ljudi.

- Nama je najlakše izaći pred birače i reći da ništa nismo postigli, napasti drugu stranu, ali gledamo da spasimo zemlju od destabilizacije. I svi smo spremni ponijeti teret, neku žrtvu - kazao je Izetbegović.

Smatra da treba iznaći model gdje će se većinskom voljom Hrvata izabrati jedan od članova Predsjedništva BiH, ali da on pri tome ne predstavlja samo Hrvate.

- Kada u pitanju funkcionisanje FBiH, moramo naći način da ne trpimo ove blokade - dodao je.

Najavio je da će raditi preko vikenda, "ova ekipa, bošnjačka strana", i pokušati približiti neke stavove i strancima, od kojih očekuju da budu medijator.

Odgovorio je i da je bolje da domaći lideri nađu rješenje koje će stabilizirati odnose, u prvom mjestu riješiti problem između Bošnjaka i Hrvata. Dodao je da je najbitnije riješiti te frustracije jer izbora će biti, ali bi atmosfera na izborima bila puno bolja kada bi se razvezao taj čvor.

Razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH organizirali su ovaj put predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, a prisustvovali su lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, te HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. NES se nije odazvao.

FAKTOR