Poštovane vijećnice i vijećnici,

Nedavna posjeta banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i narativ koji je tom prilikom  promoviran u javnosti su me potakli na prijedlog ove inicijative. Smatram da nam je dijalog o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti neophodan, kao i da su inicijative koje vode ka obnavljanju veza i uspostavljanju saradnje potrebne i poželjne. Ipak - dijalog o budućnosti je neiskren i neplodan bez otvorenog razgovora o prošlosti.

25. maja 2021. godine smo obilježili bolnih 26 godina od Zločina nad tuzlanskom mladošću – masakra na Kapiji, kad je tragično život izgubila 71 Tuzlanka i Tuzlak, a njih 150 ranjeno. Prosjek starosti ubijenih je bio 24 godine. Tragediju koja se tad nadvila nad Tuzlom i danas žive porodice poginulih, preživjeli, kao i svi mi koji smo njihovoj boli svjedočili i svjedočimo joj i danas. Pred Sudom BiH je za ovaj zločin pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je potom prebjegao u Beograd i tamo živi slobodno, dok se pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv njega.

Stoga ne mogu prihvatiti da se ceremonijalne, svečane i protokolarne posjete političkog karaktera Tuzli odvijaju bez obaveznog i javnog iskazivanja pijeteta prema žrtvama ovog zločina, kao što ne mogu prihvatiti ni relativiziranje, negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida,  zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i holokausta.

Poštovane vijećnice i vijećnici, pozivam vas da zajednički izglasamo da u obavezni dio svih zvaničnih, svečanih i političkih posjeta, javnih događaja koji uključuju posjete i istupe u javnosti političara, državnika, državnica, gradonačelnica i gradonačelnika, bude uvršteno i obavezno poklanjanje žrtvama, poginulima na Tuzlanskoj kapiji. Ne zato što ne želimo naprijed. Ne zato što smo ostali zarobljeni u ratu. Tražimo da se žrtvama pokloni jer je to naša obaveza, jer je to čin poštovanja prema ovom gradu i jedini znak iskrene namjere za uspostavljanjem boljih odnosa i otvorenog razgovora o budućnosti.

Zahvaljujem Vam se na razmatranju inicijative.

Prof.dr.med.sc. Zijah Rifatbegović