Cijeli grad bio je okićen balonima i zastavama. Razlog te praznične atmosfere bio je centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA) u Sportskoj dvorani “Ilijaš”, kojem je prisustvovalo oko 3.000 simpatizera ove stranke

Ilijaš je sinoć bio u svečanom raspoloženju. Cijeli grad bio je okićen balonima i zastavama. Razlog te praznične atmosfere bio je centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA) u Sportskoj dvorani “Ilijaš”, kojem je prisustvovalo oko 3.000 simpatizera ove stranke, a kruna ovog izuzetnog skupa bio je vatromet na kraju.

Nosilac liste za državni Parlament, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istaknuo je kako je SDA ostvarila dva najveća cilja –nezavisnost BiH i bošnjački narod kao politički faktor. Zvizdić je kazao da SDA baštini i tradiciju i moderno, i da se nikada nećemo odreći svog identiteta, ali ćemo uvijek biti na strani civilizacijskih vrijednosti, koje smo branili kada nam je bili najteže – ‘92. godine.

– Nastavit ćemo da gradimo i jačamo evropsku BiH. Obećavam vam, posebno se odnosi na mlade, da ćete jednoga dana živjeti u Evropskoj uniji. EU i NATO integracije će nam donijeti mir, stabilnost i ekonomski  prosperitet, koji će nam omogućiti razvoj našeg naroda i ostalih naroda i građana BiH – kazao je Zvizdić, dodavši kako Bosnu i Hercegovinu nikada niko nije pobijedio, Bošnjake nikada niko nije pokorio, i neće nikada!

Zvizdić je istakao značaj snažne pobjede na izborima, usporedivši period 2002-2006, kada je on bio premijer Vlade koja je imala podršku u Skupštini Kantona Sarajevo. SDA je tada imala većinu sa 15 zastupnika, koja je omogućavala stabilnost rada Vlade. Tada je provedeno preko 2.000 projekata u Kantonu Sarajevo, a na gradilištima se moglo vidjeti više od 500 kranova.

U ulozi domaćina prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog odbora SDA Ilijaš i kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo Mahir Dević, poručivši da će spoj mladosti i iskustva, koji je Ilijaš vodio naprijed i omogućio realizaciju milionskih investicija i projekata, tako i nastaviti.

On je kazao da SDA treba 6.000 glasova u Ilijašu kako bi Ilijaš nastavio ispunjavati strateške razvojne ciljeve te pozvao prisutne da glasaju za Šefika Džaferovića, kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Džaferović nije mogao prisustvovati skupu u Ilijašu, ali se javio putem videolinka i pozvao građane da izađu na izbore i svoje povjerenje daju SDA.

Predstavljanje kandidata za predstojeće izbore započeto je listom za Skupštinu Kantona Sarajevo, koju predvodi načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je predstavio program “Pokrenimo Sarajevo zajedno”. Program nudi rješenja za probleme u pogledu komunalnih usluga, gradske čistoće, javnog gradskog saobraćaja, izgradnje saobraćajne infrastrukture, razvoja turističke ponude, obrazovanja, zdravstva i privrede, što je osnova da Sarajevo postane evropska metropola. Efendić je istaknuo kako se nada da će SDA dobiti dovoljan broj glasova kako bi mogla u što kraćem roku formirati vlast, što će omogućiti da se odmah počnu provoditi planovi razvoja.

Prilikom predstavljanja liste za Federalni parlament, čiji je nosilac potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, prisutnima su se obratili kandidati iz Ilijaša – Amar Dovadžija i Almira Ćosić Avdić.

Ćosić Avdić je istaknula kako joj je čast biti dio velike SDA porodice, čija je vodilja vjera u Boga i ideja rahmetli Alije Izetbegovića o nezavisnoj, suverenoj Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana.

Dovadžija je kazao da su dva temelja opstanka Bošnjaka na ovim prostorima: vjera u najširem smislu te riječi i politička vlast, a stub, odnosno kičma te vlasti kod Bošnjaka mora biti SDA. Glava vlasti je Šefik Džaferović, kičma su SDA kadrovi na svim nivoima, a pršljenovi te kičme su, među ostalim, i kandidati SDA iz Ilijaša.

Prisutnima se obratila i kandidatkinja za Parlament Federacije BiH prof. dr. Sebija Izetbegović. Ona je poručila da joj je čast biti na listi sa ovim ljudima, te je dodala da joj je bilo divno kada je ulazila u Ilijaš jer su se organizatori mnogo potrudili da okite grad.

– Ja sam ponosna Bošnjakinja i ponosna članica SDA, i kako jedan protivnik reče, Bakirova hanuma. Pa, jesam, hvala Bogu. Ali nije me Bakir zaposlio, ja sam počela raditi prije nego što je taj koji to govori došao u Sarajevo. Ušla sam u kampanju da pokažem da nema straha kod Bošnjaka i Bošnjakinja. Izađite na izbore, povedite i svoje porodice, prijatelje, poznanike… – kazala je profesorica Izetbegović.

Ona je poručila da ne treba praviti kalkulacije, dodavši:

– Birajmo Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva i SDA. A kada nas izaberete, čuli ste projekte koje smo najavili, zasučite rukave, idemo raditi da napravimo najbolju državu, Bosnu i Hercegovinu – kazala je, između ostalog, Izetbegović.

Nosilac liste Asim Sarajlić je istaknuo da je SDA snaga svoga naroda te je dodao da su na listama najbolji ljudi koje imamo – heroji u ratu, zlatni ljiljani, doktori…

– Meni je danas (3. 10. op.a.) rođendan, proslavit ćemo 7. oktobra i rođendan i pobjedu SDA i Šefika Džaferovića.

Tokom predstavljanja kandidatske liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH, kandidat na ovoj listi, poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, poručio je kako se svaki čovjek u ovoj sali svako jutro može serbez pogledati u ogledalo, jer smo svi skupa shvatili ozbiljnost trenutka.

– Samo SDA može BiH odbraniti od fašizma koji se nadvio nad nama. Jedan se slika sa zločincem, ubicom Darijom Kordićem, a sjedi u Predsjedništvu BiH, drugi odlikuje zločinca Radovana Karadžića i priča kako nema BiH, a želi u Predsjedništvo!? To su dva fašizma, koja moramo zasustaviti. SDA je podigla svijest za jedan stepenik više i shvatila ozbiljnost političkog trenutka – kazao je Hadžihafizbegović.

On je, također, čestitao predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću što je napravio čistku u SDA i što je “šutnuo” Mirsada Kukića.

– Izgubit ćemo nekoliko hiljada glasova u Tuzlanskom kantonu, ali Kukić će otići na smetljište političke i ljudske historije – smatra Hadžihafizbegović.

U muzičkom dijelu programa nastupali su Armin Muzaferija i hor “Preporod”, koji je premijerno izveo pjesmu Muse Ćazima Ćatića “Ja sam Bošnjak”.

FAKTOR