Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Amir Fazlić reagirao je na objavljeni video snimak na kojem lica u uniformama Oružanih snaga pjevaju uvredljive i šovinističke pjesme.

«Krajnje je nedopustivo da pripadnici Oružanih snaga BiH pjevaju šovinističke pjesme u kojima se vrijeđa čitav jedan narod i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Zahtijevam od nadležnih organa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama da hitno istraže ovaj slučaj. Ukoliko se pokaže da je uistinu riječ o pripadnicima Oružanih snaga, oni moraju biti oštro sankcionisani. Šovinistima i mrziteljima nije mjesto u bosanskohercegovačkoj vojsci», kazao je Fazlić.

Dodao je da je zabrinjavajuće što se ovakve vrste incidenata sve češće ponavljaju u Oružanim snagama BiH, te je pozvao da se Ministarstvo odbrane i Oružane snage sistemski pozabave ovim pitanjem.

«Apsolutna većina vojnika u Oružanim snagama BiH ima uzorno ponašanje, te vrše svoju službu u duhu poštovanja prema svojim kolegama i svim narodima u BiH. Ponašanje neodgovornih pojedinaca kvari ugled Oružanim snagama što je nedopustivo i može imati teške implikacije po odnose u BiH. Vojska ima obavezu braniti zemlju, sve njene narode i svakog građanina u njoj. Neke zemlje EU poput Njemačke imaju slične probleme, pojavljuju se ekstremisti unutar oružanih snaga, ali vidimo punu ozbiljnost kod vlasti tih zemalja u suočavanju s tim problemom. Vlasti BiH moraju pokazati isti stepen interesa u pravovremenom suzbijanju virusa ekstremizma», zaključio je Fazlić.

FENA