Večeras je u Kulturno-sportskom centru Altindag u Visokom održan predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem je centralni gost bio kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

“Snagama opstrukcije, koje su nam politička konkurencija i koje se proglašavaju probosanskim strankama – poručujem: prestanite sa opstrukcijom, ne budite opstrukcija državi i narodu, ne kočite napredak, budite opozicija nama, Stranci demokratske akcije. Sve su uradili da se u ovom mandatu ne dogodi napredak, ali nisu uspjeli. Napravili smo rezultate, i imali bismo još bolje da nije bilo opstrukcije. Radili su to samo da se ne piše rezultat za SDA, a ja kažem – neka se piše kome god hoće samo da država ide naprijed”, kazao je Džaferović.

“Popuštali su da bi sačuvali fotelje. Nemojte im zaboraviti Zakon o prebivalištu. Naše povratnike zavili su u crno, tim zakonom. I jedan od kandidata još mi nije dao odgovor zašto je glasao za taj zakon”, kazao je.

Naglasio je da je apsolutni vanjskopolitički prioritet BiH članstvo u EU i NATO savezu, ali i da sile koje grade strategiju na narušavanju odnosa između BiH i Turske zapravo rade protiv interesa države BiH.

“Šta fali i zar nije lijepo biti u ovoj sali koju smo dobili kao poklon od Republike Turske, u čemu je problem!? Republika Turska od nas nikada ništa nije tražila, podržava naš EU i NATO put i pomaže nam”, kazao je.

Kazao je da BiH želi dobrosusjedski odnos sa Srbijom i Hrvatskom i regionalnu saradanju, te da očekuje od susjeda da poštuju suverenitet i granice BiH, istaknuvši da neće biti razmjene teritorija sa Srbijom, te da Hrvatska mora priznati Bosni i Hercegovini pravo na Veliki i Mali Školj i vrh poluotoka Klek koji pripadaju bh. teritoriji, kao i pristup otvorenom moru.

Uputio je poruku oštrog protivljenja zahtjevima za etničkim podjelama, kazavši da SDA nikada neće dopustiti da u Domu naroda Federalnog parlamenta nema Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz Posavine što zahtijevaju HDZ i Dragan Čović.

Džaferović je kazao da je SDA ostala privržena ideji svog osnivača Alije Izetbegovića a to je ideja cjelovite i demokratske države BiH, u kojoj je svaki čovjek ravnopravan na svakom pedlju zemlje.

“Obišao sam cijelu zemlju, vidio sam puno ljudi. I nikakve dileme nema kada je realizacija našeg cilja u pitanju. Rahmetli predsjednik je kazao da sile koje nasrću na Bosnu će se umoriti, a mi se nikada nećemo umoriti. Ima puno mladih ljudi koji se nikada neće umoriti. Mi alternativu nemamo i borit ćemo se za ovu zemlju kao za svoje živote”, kazao je.