U obraćanju okupljenima podsjetio je da se genocid nad Bošnjacima dogodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine i bio je to jedini genocid koji je izvršen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

- Cijeli civilizirani svijet treba odavati poštovanje i počast žrtvama genocida i osuđivati one koji su ga planirali i izvršili. Najvažniji dio posla uradio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a preostali posao treba uraditi Sud BiH - naglasio je.

Džaferović je podvukao da je svako onaj ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju genocida trebao osjetiti ruku pravde i za počinjena zlodjela odgovarati.

- Čestiti, pošteni i civilizirani ljudi, kakvi ste vi ovdje u Sjevernoj Makedoniji, će odavati poštovanje žrtvama genocida i sjećati ih se. Tako se ponašati je civilizacijski, a anticivilizacijski ili barbarski je vrijeđati žrtve genocida i osporavati genocid - kazao je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio je Parlamentu Sjeverne Makedonije koji je usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao i vlastima te zemlje, općine Čair i ljudima koji su dali sredstva i omogućili da se izgradi spomen-obilježje.

- Ono će zauvijek podsjećati na zlo koje se dogodilo našem narodu 1995. godine i koje će zauvijek upozoravati civilizirani svijet da uradi sve što treba, kako se to zlo više nikad nigdje na kugli zemaljskoj nikome ne bi dogodilo - zaključio je Džaferović.

Delegacija Republike Sjeverne Makedonije, koju su činili zastupnik u Parlamentu Sjeverne Makedonije Izet Mežiti, načelnik općine Čair, koja je u sastavu grada Skoplja, Visar Ganiu i predsjednik Unije za demokratiju Rafet Muminović su prije nekoliko mjeseci predstavili projekat izgradnje memorijalnog spomenika posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

FENA