Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović posjetio je Odžak, čime je još jednom potvrdio namjeru da posebnu pažnju posvećuje područjima u kojima Bošnjaci žive u manjini.
Podsjetio je da je u proteklih nekoliko mjeseci obišao više od 100 gradova i mjesta širom BiH te da je tokom tih posjeta vidio da je bošnjački narod podignute glave i da se bori za svoju poziciju i svoja prava, naročito u onim dijelovima države u kojima su manjina i u kojima se ta prava dovode u pitanje.
– Postoje problemi sa poštivanjem prava našeg naroda u entitetu RS i u dijelovima FBiH u kojima je HDZ na vlasti. Tim ćemo problemima posvetiti posebnu pažnju i nastavit ćemo se boriti za svakog građanina, za njegova prava jer nam je važan svaki čovjek na svakom pedlju BiH. To je naša filozofija i naša politika od koje nećemo odustati, a svoj ćemo uspjeh mjeriti po tome kako žive ljudi u područjima koja su najudaljenija od centara – poručio je Džaferović.
Protekli mandat je ocijenio kao jako uspješan, naročito s aspekta euroatlantskih integracija i provedbe ekonomskih reformi.
– Država je, zahvaljujući SDA, pokrenuta iz osmogodišnjeg zastoja kada je u pitanju put ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Zatekli smo prije četiri godine i ogromnu nezaposlenost i veliku ekonomsku krizu. Danas su ekonomski parametri mnogo bolji, imaju snažan trend rasta i bit će još bolji. Prvi put smo u poslijeratnoj BiH premašili cifru od 800.000 zaposlenih – kazao je Džaferović.
Ti pozitivni pomaci su, dodao je, ostvareni uprkos opstrukcijama sa kojima se tokom proteklog mandata suočavala vlast predvođena SDA.
– Da nije bilo tih opstrukcija, bili bismo još uspješniji. Konstantno smo se suočavali sa destruktivnim ponašanjem i sa stalnim zahtjevima za dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama. Odoljeli smo tome. Nikada nećemo prihvatiti da se u BiH ide unazad. Možemo samo govoriti o reformama koje BiH vuku naprijed – poručio je Džaferović te dodao:
– Imali smo teške opstrukcije i od opozicije, koja nije bila nimalo konstruktivna i koja je činila sve da ne napravimo uspjeh samo zato što smo mi lideri procesa u BiH. To je primjer kako se opozicija ne bi trebala ponašati. Neka budu opozicija nama, a nikako opozicija državi i narodu.
Osvrnuo se i na nastojanja pojedinih političkih stranaka koje, zarad svojih interesa, nastoje oduzeti prava građanima na određenim prostorima BiH da biraju i budu birani.
– Zahtjev HDZ-a, vezano za njihov prijedlog Izbornog zakona, je apsolutno neprihvatljiv jer on isključuje u Domu naroda, naprimjer, Bošnjaka iz Posavine ili Livna i nekih drugih sredina. Mi nikada nećemo prihvatiti da u Domu naroda nema Bošnjaka iz Posavine i Livna, kao, naravno, i Hrvata iz Sarajeva – zaključio je Džaferović.