Zvanicama – predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i mnogim drugim gostima obratio se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Između ostalog je naglasio da 1. mart ima nezamjenjiv značaj u kalendaru značajnih datuma, u cjelokupnoj historiji BiH jer su se tog datuma 1992. godine, građani BiH dvotrećinskom demokratskom voljom opredijelili na referendumu za nezavisnu, cjelovitu i demokratsku BiH koja je postala međunarodno priznata država svih naroda i građana koji u njoj žive.

Referendum je bio primjer demokratske prakse, dodao je Džaferović te istaknuo izuzetan doprinos zastupnika u tadašnjoj Skupštini Republike Bosne i Hercegovine čija je odluka osigurala dostojanstveno vraćanje suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH.

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su historijska, politička i pravna činjenica koju niko nikad neće moći osporiti. Na tom putu je bilo, ima i bit će i dalje brojnih iskušenja”, kazao je član državnog Predsjedništva podsjećajući na velike žrtve najboljih sinova BiH koji su dali živote za nezavisnu domovinu.

“Ideja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i dalje je trn u oku retrogradnih snaga. Politička nestabilnost, nedovoljan razvoj i trvenja stvaraju ambijent u kojem mladi ljudi žele otići iz zemlje, a naš cilj je sistem u kojem će željeti da ostanu”, rekao je.

Uprkos osptrukcijama, zaključio je Šefik Džaferović, bosanskohercegovački put ka pozitivni ciljevima je ipak siguran.

“Očekujemo kandidatski status zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, a zemlja je pokrenuta i ka NATO putu”, istakao je.

Prof dr. Zijad Šehić, u obraćanju na svečanosti govorio je o historijskim činjenicama u kojima je došlo do referenduma o nazavisnosti BiH.

Mladi ljudi, studenti, čitali su dijelove iz Ustava BiH i poruke njihovoj generaciji, a u muzičkom dijelu programa je nastupio hor “San”.

Nakon oficijelnog dijela, u nastavku svečanosti je održan koncert maestra Nihada Hrustanbegovića, bosanskohercegovačkog kompozitora filmske muzike i maestra na koncertnoj harmonici.

(Fena/Klix)